У Центрі протидії корупції вважають, що ВАКС зливає справу «короля контрабанди» Альперіна

08:03, 12 січня 2023
Центр протидії корупції зазначає, що «це не перше дивне рішення суддів Крука та Білоус».
У Центрі протидії корупції вважають, що ВАКС зливає справу «короля контрабанди» Альперіна
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Центрі протидії корупції пишуть, що судді ВАКС «вирішили передати в інший суд справу про контрабандні схеми на митниці щодо 6 осіб, зокрема Вадима Альперіна».

Так, у ЦПК пишуть наступне (без змін):

«ВАКС зливає справу “короля контрабанди” Альперіна?

Судді ВАКС Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус (на фото) вирішили передати в інший суд справу про контрабандні схеми на митниці щодо 6 осіб, зокрема Вадима Альперіна. Альперіна і його спільників звинувачують в організації схеми зі зменшення мита на імпорт товарів, через яку державі завдано 63,8 млн грн збитків. 

Це той самий Альперін, якого Президент Зеленський називав “одним із хрещених батьків” контрабанди і навіть позбавив українського громадянства.

Адвокат Альперіна під час досудового розслідування розповідав, що його підзахисний нібито просто комусь перейшов дорогу і не подобається особисто президенту Зеленському. Начебто в цьому і суть кримінального переслідування. 

НАБУ і САП завершили розслідування схеми ще у листопаді 2020 року. На розгляд до ВАКС справа потрапила у серпні 2022 року, і через п’ять місяців судді раптово вирішили, що вона не підсудна Антикорсуду.

Далі розгляд цього питання передали в апеляцію ВАКС, при цьому авторозподіл в апеляції був фактично безальтернативним. У ньому брало участь всього 5 суддів із 11. Усі ці судді й потрапили на розгляд справи: головуюча суддя Інна Калугіна, судді Олег Павлишин, Андрій Никифоров, Даниїла Чорненька та Ігор Панаід.

Цікаво, що у цьому ж провадженні апеляція ВАКС раніше стягнула з Альперіна 35 млн грн застави за порушення покладених судом обов’язків. Тоді значить справа була підсудна ВАКС, а тепер уже ні? А ще на розгляді у ЄСПЛ якраз перебуває скарга Альперіна щодо стягнутих 35 млн грн застави. Який гарний подарунок можуть зробити судді ВАКС його адвокатам, якщо вирішать, що справа не підсудна Антикорсуду.

Також не так давно ВАКС передав на ЗСУ понад 400 млн грн, які були арештовані в межах розслідувань фактів корупції на митниці, зокрема й у “справі Альперіна”. За ці гроші вдалось придбати військові облігації.

Яким чином тоді Антикорсуд міг ухвалювати й ці рішення, якщо справа нібито йому не підсудна? Якщо керуватися логікою суддів першої інстанції, то тепер усі ці мільйони держава має повернути Альперіну і ко. Цікаво, із яких коштів будуть робити повернення. Може з бюджету ВАКС?

Окремо зупинимося на тому, як під час досудовго розслідування вже мали місце випадки “зливу” інформації про справу. Зокрема, переписки Альперіна з прокурором Київської обласної прокуратури Сергієм Красножоном. Останній повідомляв Альперіну секретну інформацію про заплановані обшуки, затримання та інші слідчі дії у справі.

А ще була невдала спроба підкупу детективів НАБУ, яку робили саме для того, щоб вийти з-під радарів нових антикорупційних органів.

Так, у листопаді 2017 року один із фігурантів справи запропонував через посередника керівнику детективів Андрію Калужинському 800 тисяч доларів за зміну правової кваліфікації. Наслідком цього мала би стати зміна підслідності та передача справи до одеської поліції, де її могли б успішно "закрити".

З НАБУ вирішити питання не вдалося і хабародавців затримали. Зараз справу про хабар затягують у Печерському райсуді Києва. Може саме туди й хочуть віддати “справу Альперіна”?

Це не перше дивне рішення суддів Кравчука, Крука та Білоус. Раніше вони вже намагалися безпідставно злити багатомільйонні справи НАБУ/САП, однак апеляція стала їм на заваді.

Сподіваємося, що так буде й цього разу».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки