Місія МВФ 8 березня почне обговорювати програму допомоги Україні, — Марченко

13:39, 2 березня 2023
Місія МВФ щодо майбутньої програми з Україною працюватиме у Варшаві з 8 до 15 березня
Місія МВФ 8 березня почне обговорювати програму допомоги Україні, — Марченко
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Місія Міжнародного валютного фонду з 8 до 15 березня працюватиме у Варшаві з представниками України для обговорення параметрів потенційної майбутньої програми. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону.

«Там ми будемо узгоджувати і умови, і наповнення, і обсяги тощо. Зараз говорити конкретні деталі поки що зарано, тому що там є багато питань внутрішньої дискусії Фонду», - сказав Марченко.

За його словами, в Раді директорів МВФ є «певні протиріччя», оскільки не всі країни зі 180-ти підтримують Україну.

«Тому, щоб ми отримали повний консенсус і підтримку, треба трохи попрацювати, зокрема і всередині цієї організації», - зауважив глава Мінфіну.

Він додав, що українська сторона активно працює над цим.

«Думаю, знайдемо необхідні рішення, щоб, починаючи вже з квітня, у нас була повноцінна програма з Фондом», - підкреслив Марченко.

За його словами, поки що йдеться про чотирирічну програму, завданням якої є провести необхідну корекцію політик, щоб Україна, яка сьогодні 50% бюджету витрачає на військові видатки, а інші 50% фінансують за рахунок допомоги партнерів, після війни вийшла на рівень "більш-менш" самозабезпечення.

«Фонд поки що не висуває непідйомних умов, які ми не можемо виконати.

Йдеться про програмні, базові речі - забезпечення монетарної та фіскальної стабільності, зменшення рівня дефіциту бюджету і забезпечення прийнятного рівня навантаження на бюджет, а також хорошого держуправління і забезпечення найкращих корпоративних практик. І йдеться про програми антикорупційного характеру, які були традиційно частиною програм МВФ», - пояснив міністр.

За його словами, необхідно зрозуміти економічні перспективи України, яким чином подолати наявні економічні явища, тому окремі заходи можуть бути доволі жорсткими, однак йдеться не про податки.

Марченко уточнив, що деталі обговорюватимуть під час роботи місії.

«Немає поки що якихось критичних застережень, які ми не могли б зняти або не могли б обговорювати. Тобто рухаємося в щільному графіку, але є розуміння того, що кінцева мета має бути досягнута і ми матимемо програму», - резюмував він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді