Військовослужбовця, який самовільно залишив військову частину, засудили до 3 років ув’язнення

10:19, 17 березня 2023
Чоловік самовільно залишив розташування військової частини й поїхав додому в іншу область.
Військовослужбовця, який самовільно залишив військову частину, засудили до 3 років ув’язнення
Фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора: скасував вирок суду першої інстанції в частині призначеного покарання обвинуваченому у самовільному залишенні військової частини в умовах воєнного стану та ухвалив новий – засудив його до 3 років ув’язнення (частина 1 статті 69 Кримінального кодексу  України). Про це йдеться на офіційному сайті ХАС.

Як встановив суд, 8 липня 2022 року, під час дії воєнного стану в Україні, солдат, котрий проходив військову службу на посаді водія, самовільно залишив розташування військової частини й поїхав додому в іншу область. Добровільно повернувся лише 21 листопада 2022 року.

«У суді обвинувачений пояснив, що напередодні йому подзвонила мати й сказала про погіршення стану здоров’я, тому зранку він сів на автобус і поїхав додому. Дозволу ні в кого не питав, бо не знав, хто його командир. Запевнив, що не переховувався, хотів підлікуватися в госпіталі й повернутися на службу.

Суд першої інстанції визнав чоловіка винним у самовільному залишенні військової частини військовослужбовцем (крім строкової служби) в умовах воєнного стану (частина 5 статті 407 КК України) та покарав 5 роками позбавленням волі зі звільненням від відбування покарання на 3 роки іспитового строку.

Вирок до апеляційного суду оскаржив прокурор», — сказано у повідомленні.

Судове рішення апеляційного суду у справі № 689/2521/22 буде доступне у ЄДРСР.

Раніше ми писали, що військовозобов'язаний вважав, що у нього є «броня», але все ж отримав судимість за ухилення від мобілізації.

Також «Судово-юридична газета» розповідала, як вже мобілізований студент намагався через суд добитись скасування наказу про його мобілізацію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду