Шмигаль назвав чотири важливі кроки, необхідні для залучення активів рф до відбудови України

15:13, 21 червня 2023
Глава уряду наголосив, що саме російські кошти мають працювати на відновлення України, і назвав основні кроки, які потрібно зробити для цього.
Шмигаль назвав чотири важливі кроки, необхідні для залучення активів рф до відбудови України
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про кроки, які слід зробити для використання заморожених російських активів у відбудові України. Про це йдеться у його колонці, опублікованій в The Guardian.

Як зазначив глава українського уряду, за даними Світового банку, для відновлення України необхідно 411 мільярдів доларів, і ця сума не є остаточною.

За його словами, після широкомасштабного російського вторгнення на Заході було заморожено валютні резерви російського центрального банку на суму понад 300 мільярдів доларів. Тривають обшуки та вилучення приватного майна росіян.

Однак, на думку Шмигаля, виявлення та блокування активів – це лише половина справи, активи рф мають працювати на Україну.

Він наголосив, що в жодному разі ці активи не повинні повернутися до рф, оскільки б це означало б «поразку вільного світу і максимальну несправедливість щодо України«.

Прем'єр-міністр підкреслив, що саме російські гроші мають стати основним джерелом відновлення. Платити за відбудову мають не українці чи міжнародні партнери, а саме рф.

Він нагадав, що у листопаді 2022 року Генеральна асамблея ООН ухвалила історичну резолюцію про створення міжнародного механізму компенсації збитків Україні, а на саміті Ради Європи у Рейк’явіку створили реєстр збитків від війни, що закладе основу для механізму компенсацій.

За словами чиновника, тепер попереду ще чотири важливі кроки.

«По-перше, необхідно створити міжнародну комісію, яка б на основі даних реєстру визначала розмір компенсації потерпілим. По-друге, країни-партнери повинні змінити своє законодавство, щоб дозволити перенаправлення «заморожених» російських активів в Україну. По-третє, має бути створений компенсаційний фонд, у якому будуть накопичуватися зібрані кошти. Нарешті, знадобитися практична реалізація конфіскацій і платежів за реконструкцію», – зазначив Денис Шмигаль. 

Шмигаль заявив, що розуміє побоювання партнерів, адже Україна «першопроходець» у цьому питанні, однак злочинні дії вимагають від світу сміливих рішень.

За словами глави уряду, Україна пропонує створити універсальну систему, за якої міжнародно визнаний агресор і винуватець війни має заплатити за завдані збитки. Це буде цілком легітимний механізм на основі відповідної міжнародної угоди, додав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва