За січень-травень цього року в Києві відкрили 172 кафе і ресторанів, від початку війни – приблизно 350 закладів.
Про це розповіла співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова, пише агентство «Інтерфакс-Україна».
«Близько 60% київських відкриттів – заклади невеликого формату: кав'ярні, пекарні, шаурмічні, щось у МАФах, щось у приміщеннях. Площею до 100 кв. м. Мікробізнес, але якщо його багато – це сила. Великих ресторанів відкривалося дуже мало, частіше це ребрендинг на існуючих локаціях», – уточнила вона, додавши, що серед відкритих закладів практично відсутні паби.
«Бари трохи підняли голову, але обмеження роботи до 22:00 сильно зменшують їхню прибутковість», - зазначила Насонова.
Для популярності закладів питання безпеки – на першому місці. Цим пояснюються кращі показники пабів і барів у підвалах, а також географія нових закладів. Потроху відновлюється активність фудзон у ТРЦ.
Що стосується перспективних форматів, то найближчим часом попит буде зосереджений також на міні-форматах.
«Інвестиція в запуск кав'ярні площею до 50 кв. м - від $10 до $30 тис. Ажіотажний попит - на локації з хорошим трафіком», - повідомила Насонова.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.