Кабмін провів засідання – які рішення ухвалили 18 липня

17:31, 18 липня 2023
Уряд погодив пропозицію стосовно реалізації експериментального проекту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці держслужбовців у державному органі.
Кабмін провів засідання – які рішення ухвалили 18 липня
Джерело фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 18 липня, Кабінет Міністрів України провів засідання.

Які рішення ухвалили, повідомив представник Уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

– Схвалено проект Закону «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді». Законопроектом  пропонується ратифікувати Верховною Радою України Угоду між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді, що дозволить виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання нею чинності. Ратифікація Угоди надасть можливість поглибити практичне забезпечення необхідних правових умов для розвитку українсько-канадських звʼязків у молодіжній сфері шляхом організації обмінів, які дозволять молоді України та Канади отримати краще розуміння культури, суспільства, мови іншої держави за допомогою подорожей, тимчасового працевлаштування та набуття життєвого досвіду за кордоном.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 26.04.2022 № 491 «Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоровʼя». Приведено Порядок використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоровʼя у відповідність із положеннями Закону від 11.04.2023 N 3035-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», зокрема, в частині врегулювання питань, повʼязаних із використанням коштів, зарахованих на рахунки, відкриті у Національному банку України для потреб охорони здоровʼя, а також їх обліком та звітуванням про кошти в рамках бюджетного законодавства.

– Внесено зміни до постанов КМУ від 13.05.1996 N 509 «Про порядок обчислення часу на території України», від 27.05.2015 N 330 «Про визначення наукових метрологічних центрів», від 19.08.2015 N 607 «Про затвердження Технічного регламенту щодо пляшок, які використовуються як мірні ємності», Положення про Службу стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів, Положення про Службу єдиного часу і еталонних частот та ряду інших постанов Уряду у сфері метрології та метрологічної діяльності в частині заміни назв: Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Мінекономрозвитку, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на Міністерство економіки та Мінекономіки.

– Погоджено пропозицію Міністра Кабінету Міністрів України та Національного агентства з питань державної служби стосовно реалізації протягом 2023 року експериментального проекту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі. Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту та перелік учасників експериментального проекту.

– Внесено зміни до Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт та Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів щодо створення нових електронних кабінетів електронної системи для таких користувачів, а саме виробників (імпортерів, розповсюджувачів) будівельної продукції, органів з визначення технічної прийнятності, національної організації органів з визначення технічної прийнятності, органу державного ринкового нагляду у сфері надання будівельної продукції. Передбачено наповнення відповідним переліком документів та функціоналом компонентів електронної системи, а саме: реєстру будівельної діяльності електронної системи та порталу електронної системи. Визначено процедури та послідовності дій адміністратора центра надання адміністративних послуг під час подання заяв на отримання послуг у сфері будівництва та процедури відмови у видачі сертифікату про готовність об’єкта до експлуатації у разі невідповідності обʼєкта проектній документації на будівництво такого обʼєкта та/або вимогам будівельних норм, передбачених розділом інженерно-технічних заходів цивільного захисту, вимог пожежної та техногенної безпеки. Внесено зміни до Положення про центральний фонд будівельних норм щодо позбавлення підприємств або установ, на які покладається виконання функцій із зберігання та забезпечення функціонування фондів будівельних норм, від функцій, що втратили актуальність у зв’язку із запровадженням електронної системи, а також пов’язані із цим зміни у частині умов їх фінансування.

– Погоджено пропозицію Міністерства економіки та приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» стосовно реалізації протягом 2-х років експериментального проекту «Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Відбудова після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови». Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту. Передбачено, що фінансування експериментального проекту може здійснюватися за рахунок коштів приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших не заборонених законодавством джерел.

– Внесено зміни до постанов КМУ від 21.10.1995 N 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»; від 21.07.2005 N 631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг»; від 06.08.2014 N 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»; від 27.12.2018 N 1145 «Про затвердження Порядку проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг»; від 17.04.2019 N 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі» з метою приведення термінології, що використовується у зазначених постановах Уряду, у відповідність з ЗУ «Про управління відходами».

– Внесено зміни до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. Доповнено перелік документів, що можуть бути підтвердженням участі осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення й інтересів держави у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, книгами служби та наказами про залучення до таких заходів.

– Внесено зміни до Порядку проведення огляду громадської безпеки та цивільного захисту Міністерством внутрішніх справ. Актуалізовано та вдосконалено процедуру огляду громадської безпеки та цивільного захисту в умовах нових викликів у безпековому середовищі шляхом проведення оцінки спроможностей органів системи Міністерства внутрішніх справ України щодо виконання завдань за призначенням та імовірних сценаріїв розвитку кризових ситуацій, проведення оцінки результатів виконання поставлених завдань за попередній період, передбачення уточнених завдань органів системи MBC за імовірними сценаріями виникнення та розвитку безпекової ситуації та ситуацій воєнного характеру. Передбачено розроблення програм і планів діяльності органів системи МВС, проведення моніторингу і контролю щодо досягнення цілей і завдань та реалізації програм і планів, визначених органами системи МВС.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 20.08.2008 № 728 «Про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України». Уточнено перелік органів, які вносять до Кабінету Міністрів України подання про нагородження Почесною грамотою, а також назви центральних органів виконавчої влади, які погоджують такі подання. Розширено випадки позбавлення Почесної грамоти нагороджених осіб та трудових колективів та визначено алгоритм дій під час прийняття відповідного рішення. Розширено повноваження та уточнено основні засади роботи Комісії з розгляду питань нагородження Почесною грамотою.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 10.05.2018 № 433 «Про затвердження Порядку відбору операторів електронних майданчиків для організації проведення електронних аукціонів з продажу обʼєктів малої приватизації, авторизації електронних майданчиків та визначення адміністратора електронної торгової системи». Визначено механізм авторизації електронного майданчика та організації проведення електронних аукціонів з продажу обʼєктів великої приватизації. Встановлено додаткові вимоги оператору електронного майданчика для організації проведення електронних аукціонів з продажу обʼєктів великої приватизації. Визначено розмір плати за тестування, що вноситься оператором електронного майданчика, та  розмір плати на розвиток електронної торгової системи у разі визнання електронного аукціону для продажу обʼєктів приватизації таким, що не відбувся. Позбавлено покупця, який надав попередню згоду на очікування, права на відмову від такої згоди та звернення щодо повернення йому гарантійного внеску. Усунено технічні неузгодженості в постанові КМУ від 10.05.2018 № 432 «Про затвердження Порядку проведення електронних аукціонів для продажу обʼєктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу».

– Внесено зміни до Порядку фінансового забезпечення діяльності військових адміністрацій. Передбачено, що структуру і штатний розпис обласних, Київської міської військових адміністрацій, а також районних військових адміністрацій та військових адміністрацій населених пунктів, розташованих в областях, у яких не утворені обласні військові адміністрації, затверджує Головнокомандувач Збройних Сил за поданням начальника відповідної військової адміністрації. Кошториси і плани асигнувань військових адміністрацій затверджує начальник відповідної військової адміністрації. Структуру, штатний розпис, кошториси і плани асигнувань районних військових адміністрацій та військових адміністрацій населених пунктів, розташованих в областях, у яких утворені обласні військові адміністрації, затверджує начальник відповідної обласної військової адміністрації.

– Затверджено Порядок визначення територій відновлення, який встановлює вимоги та критерії, необхідні для віднесення територіальних громад, мікрорегіонів, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, до територій відновлення (функціонального типу територій). Затверджено Порядок розроблення, реалізації та моніторингу плану відновлення та розвитку регіонів і планів відновлення та розвитку територіальних громад, який визначає механізми розроблення, реалізації та моніторингу цих документів.

– Затверджено Порядок використання коштів з рахунка Міністерства економіки України для фінансування заходів гуманітарного розмінування. Порядком передбачено механізм використання коштів, що надійшли на рахунок для фінансування заходів гуманітарного розмінування, та процес розподілу та/або передачі, перерахування та складання звітності про надходження і використання коштів.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 11.11.2022 N 1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» метою створення належних умов для забезпечення сил безпеки і оборони товарами, роботами та послугами оборонного призначення під час дії правового режиму воєнного стану. Визнано такими, що втратили чинність постанову КМУ від 20.03.2022 N 335 «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану» та постанови Уряду, якими до неї було внесено зміни.

– Затверджено план заходів на 2023 рік щодо розвитку Єдиної інформаційної системи соціальної сфери в межах реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери.

– Внесено зміни до пункту 34 плану заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки. Виключено положення, що передбачають розроблення проекту акта щодо запровадження на державному рівні «Тижня громадянського суспільства».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду