НБУ знизить облікову ставку до 20% річних

14:51, 14 вересня 2023
НБУ з 15 вересня знизить облікову ставку до 20% річних із 22% річних відповідно до очікувань ринку.
НБУ знизить облікову ставку до 20% річних
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На засіданні Правління Національного банку було прийнято рішення про зниження облікової ставки з 22% до 20%, що набуде чинності з 15 вересня 2023 року. Це рішення прийнято з огляду на подальше зниження інфляції та здатність НБУ забезпечувати стабільність валютного курсу. Такий крок сприятиме відновленню економіки та не створить загроз для макрофінансової стабільності. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За даними НБУ, цінова динаміка виявилася кращою, ніж очікувалося, завдяки збільшенню пропозиції продуктів харчування, зокрема, добрим врожаям, які сприяли зниженню цін на крупи, борошно, овочі та деякі фрукти.

Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами залишиться на рівні облікової ставки. Однак ставка за депозитними сертифікатами овернайт зменшилася на 2 відсоткових пункти до 16%, а за кредитами рефінансування - на 2 відсоткових пункти до 22%. Це пом'якшення процентної політики стимулюватиме економічне відновлення і не створить загроз для макрофінансової стійкості.

Також НБУ внесе коригування до параметрів операційного дизайну монетарної політики. Зокрема, частка залишків строкових депозитів фізичних осіб, яка враховується при розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати, скоротиться до 35% від поточних 70%. Ці зміни вступлять в силу з 18 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду