Чи отримають повістки чоловіки, які виїхали закордон, – відповів очільник Міноборони

15:16, 24 грудня 2023
Міноборони володіє даними про кількість українських чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон і не повернулися.
Чи отримають повістки чоловіки, які виїхали закордон, – відповів очільник Міноборони
Джерело фото: slovoidilo
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр оборони України Рустем Умєров відповів в інтерв'ю «Суспільному» на уточнення журналістки щодо німецьких ЗМІ, які заявили, що Міністерство оборони шукає способи повернути українських чоловіків, що виїхали за кордон, для виконання громадянського обов'язку: «Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім».

Він підкреслив, що відомство має дані про кількість українських чоловіків призовного віку, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон і не повернулися, оскільки протягом останніх півтора місяці було сконсолідовано всі бази даних.

«Перше, ми просто закликаємо цих людей пройти облік. По-друге, після обліку, ми пропонуємо їм різні опції - рекрутинг, де можна обрати спеціальність. Фокус не на те, як покарати людину, а як надати можливості, щоб у військовослужбовця всі питання з безпеки були зняті. Оце наша мета. Які категорії обмежень будуть запроваджені - це вже колективні рішення, і пропустить це Верховна Рада чи ні, буде залежати від голосування», - зазначив Умєров.

Відповідаючи на уточнення щодо вже існуючої відповідальності за ухилення від мобілізації, він заявив: «Ми розробимо правила гри, які дадуть чіткі відповіді для тих, хто не зможе, не захоче взяти участь в тому, щоб боронити свою країну».

Крім того, Рустем Умєров повідомив, чи введуть електронні повістки до ТЦК, та яка перспектива демобілізації військових.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва