«Мобільні блокпости з повістками»: Spravdi попереджає про фейк

21:12, 21 січня 2024
На платформі TikTok вірусяться фейки про мобільні блокпости, де видають повістки.
«Мобільні блокпости з повістками»: Spravdi попереджає про фейк
Джерело фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував фейк про створення мобільних блокпостів, де нібито роздають повістки. Останнім часом у соціальних мережах, зокрема на платформі TikTok, поширюється відео з неправдивим повідомленням про введення мобільних блокпостів в Україні, де, як вказується, роздають повістки. Проте з'ясувалося, що це створено за допомогою штучного інтелекту, і відомі фактчекери VoxCheck підтвердили цю інформацію.

По-перше, фейк виявився за допомогою порівняння міміки ведучого та його висловлюваних слів. По-друге, у відео використані кадри з українських телеканалів, таких як «ТСН» та «Еспресо», проте на їхніх ресурсах немає жодної інформації про мобільні блокпости з повістками.

По-третє, вказано, що на карті розташування блокпостів, насправді позначені продуктові магазини, які працювали 1 березня 2022 року. Це розкриває абсурдність інформації, оскільки деякі позначки розташовані навіть на тимчасово окупованих територіях, де Україна не має контролю.

На завершення відео автори закликають перейти за посиланням у шапці профілю, проте це веде до анонімного новинного каналу на платформі Telegram. Таким чином, виявляється, що це лише ще один спроба обману та залучення підписників на сумнівний ресурс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва