Україна та ЄС підписали безпекову угоду, – Зеленський

19:23, 27 червня 2024
Зеленський разом із Шарлем Мішелем і Урсулою фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС.
Україна та ЄС підписали безпекову угоду, – Зеленський
Джерело фото: president.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 27 червня, Президент України Володимир Зеленський у Брюсселі зустрівся з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Під час зустрічі було підписано Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС.

За інформацією з Офісу Президента, ці домовленості вперше закріплюють багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав-членів ЄС надавати Україні широку підтримку в ключових сферах: військову, фінансову, гуманітарну та політичну допомогу протягом десяти років.

Документ також фіксує довгострокові зобов’язання щодо підтримки України до моменту її вступу в ЄС та підтверджує готовність Європейського Союзу та його держав-членів підтримувати Україну на шляху до членства.

Крім того, підтверджується готовність держав-членів ЄС посилювати санкції проти РФ, боротися зі спробами їх обходу, співпрацювати у протидії гібридним та кіберзагрозам, а також забезпечувати вільне судноплавство в Чорному та Азовському морях.

У документі зазначено відкриття Офісу оборонних інновацій ЄС у Києві та співпрацю між Україною та ЄС у галузі оборонних індустрій. Спільні безпекові зобов’язання доповнюють та посилюють уже чинні двосторонні безпекові угоди з державами-членами та закріплюють зобов’язання підтримки України для тих країн, які ще не приєдналися до Спільної декларації про підтримку України.

Документ також передбачає консультаційний механізм у разі можливої майбутньої агресії, який повинен бути запущений протягом 24 годин. Спільні безпекові зобов’язання укладені на виконання Спільної декларації G7 від 12 липня 2023 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду