Зеленський: ми маємо доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду, створивши спеціальний трибунал, відео

14:54, 5 жовтня 2022
Володимир Зеленський: Щоб і первісний злочин збройної агресії отримав справедливу відповідь, ми маємо доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду, відео.
Зеленський: ми маємо доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду, створивши спеціальний трибунал, відео
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Треба притягнути до відповідальності тих, чиї рішення поклали початок злочинам російських окупантів на українській землі, але наразі немає такої інституційної основи, щоб притягнути російське політичне та військове керівництво до відповідальності за злочин агресії. На цьому наголосив у своєму зверненні до учасників публічних дебатів «Війна і закон» у Парижі Володимир Зеленський.

Зазначимо, що захід «Ніч права» (La Nuit du Droit), який ініціював голова Конституційної ради Франції Лоран Фабіус, проводиться щороку 4 жовтня. Зокрема, обговорюється роль закону у протидії війні, забезпечення правосуддя, справедливості та відповідальності.

Зеленський підкреслив, що Україна повністю підтримує діяльність Міжнародного кримінального суду, але цього недостатньо.

«Ми прийняли юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо всіх подій на території України. Ми впровадили зміни в законодавство України, щоб спростити й зробити більш ефективною нашу співпрацю із цим судом.

Але, щоб і первісний злочин збройної агресії отримав справедливу відповідь, ми маємо доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду. Маємо створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Щоб він зміг покарати тих, кого, на жаль, не можуть дістати Міжнародний кримінальний суд та всі інші наявні судові інституції світу.

Проект відповідного міжнародного договору для створення спецтрибуналу нещодавно був представлений у Києві дипломатам з країн – наших партнерів. Однак ми пропонуємо цей договір не лише нашим партнерам, а й усім у світі, хто цінує міжнародний правопорядок», - зазначив Президент України.

Також Зеленський пропонує вже зараз, у жовтні, підтримати на засіданні Генеральної Асамблеї ООН фундаментальну резолюцію, що підтвердить міжнародно-правове зобов’язання Росії з виплати репарацій за цю війну і визнає необхідність компенсаційного механізму, через який таке зобов’язання може бути реалізоване. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки