Парковки у Києві: водіям пояснили, як сплатити послугу

18:45, 30 июля 2019
Закон про паркування передбачає жорсткі санкції для порушників.
Парковки у Києві: водіям пояснили, як сплатити послугу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щоби постійно користуватись київськими парковками, потрібно придбати абонементи на стоянку, які коштують від 315 до 630 гривень на місяць. Разові стоянки коштують 5-10 гривень за годину, їх можна оплатити з телефону чи у паркоматі.

Закон про паркування передбачає жорсткі санкції для порушників правил паркування. Зокрема, за несплату послуги передбачений штраф у двадцятикратному розмірі вартості однієї години паркування. Якщо особа без пільг поставила своє авто на місці для пільговиків — штраф буде у тридцятикратному розмірі.

Автомобіль, який стоїть на платній парковці, позначеній відповідним знаком "Платна стоянка" та синьою смугою розмітки, вважається порушником, якщо водій не сплатить за послугу протягом 10 хвилин з початку зупинки.

Зокрема для тих, хто часто залишає своє авто в центрі міста, комунальне підприємство "Київтранспарксервіс", якому належить більшість столичних парковок, випустило абонементні талони з паркування. Вони мають термін дії один місяць або квартал, а їх ціна залежить від зони паркування (столиця розділена на три зони). Так, у центрі міста вартість паркування становить 10 гривень за годину, поблизу центру — 7, а на околицях — 5.

Оплата за паркування абонементними талонами

На талоні великими цифрами вказано місяць, коли він діє, трохи меншими — зона паркування.

Придбати абонементні талони можна у кіосках поблизу паркувальних майданчиків, на сайті ГІОС та в офісі КП "Київтранспарксервіс".

Якщо автовласник паркується в центрі столиці час від часу, йому більше підійдуть інші способи сплати за паркування — за допомогою паркомату чи мобільного додатку. Віддавати готівкові кошти паркувальнику заборонено. За це на інспектора з паркування накладається штраф.

Оплата за допомогою паркомату

Залишаючи автомобіль на платній парковці, необхідно знайти паркомат і внести суму, яка відповідає часу стоянки та зоні, в якій знаходиться автомобіль (ця інформація є на паркоматі чи знаку "платна стоянка").

Оплата за паркування за допомогою телефону

Є кілька способів оплати за паркування за допомогою мобільного телефону.

Абонентам мобільних операторів Kyivstar та Vodafone достатньо відправити СМС на номер 849. Щоправда, спочатку треба зареєструвати своє авто за цим номером, відіславши на нього державний номер машини. Надалі в телефоні треба набрати комбінацію з номером паркувального майданчика, наприклад *849*9999#, або відправити СМС на короткий номер 849 з цією ж інформацією (без букви А). Оплата знімається за годину паркування.

Існують також інші способи оплати за паркування в Києві — власники смартфонів можуть скористатися програмами "М-Паркування", UNIP, Parking UA, Barking та "Приват24".

Якщо автомобіль стоїть у місці, де стоянка заборонена, власник має сплатити штраф у розмірі 255 гривень. Коли ж машина заважатиме руху інших транспортних засобів, її евакуюють.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що вартість парковки біля відомого столичного аеропорту зросла в кілька разів. Вартість добової стоянки залежить від поверху паркінгу.

Крім того, киянам зробили важливе повідомлення щодо паркування онлайн.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області