Штрафи НАК «Нафтогаз» за комуналку становлять понад 3,1 млрд.

10:39, 4 мая 2016
Нафтогаз штрафує теплоенерго в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, а це 44%, й до того ж вони застосовують інфляційні та купу різних санкцій.
Штрафи НАК «Нафтогаз» за комуналку становлять понад 3,1 млрд.
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Люди, які платять за комунальні послуги, дуже страждають від того, що хтось не платить вчасно, тому що насправді ми то з вами платимо коли завгодно, а от теплоенерго чи водоканал платять підприємству газопостачання і електропостачання до 15 числа наступного за звітним. Тобто, ми платимо до 20-го а вони повинні розрахуватись до 15.

Ось приклад, найбільш болючий для теплоенерго. Ми за тепло платимо до 20-го числа, а теплоенерго за газ НАК «Нафтогаз» повинні заплатити до 15 числа. Що виходить: Нафтогаз штрафує теплоенерго в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, а це 44%, й до того ж вони застосовують інфляційні та купу різних санкцій. Що у кінцевому випадку виходить? Судові рішення за якими теплоенерго зобов’язують сплатити Нафтогазу не просто суму основного боргу, а ще й штрафні санкції.

На сьогоднішній день, і я б хотіла щоб усі це знали, 3,1 млрд гривень  визнані судами за позовами Нафтогазу до теплоенерго  у вигляді штрафних санкцій. Це тільки штрафні санкції, й не основна сума боргу . Тобто тільки штрафів на  3,1 млрд.  Постає питання: хто це має оплатити? Потрібно розуміти, що це судові рішення, й вони підлягають обов’язковому виконанню. Не один депутат не може втручатися в діяльність суду. Так, комунальні підприємства в цілому по Україні на 1 січня цього року заборгували 3,1 млрд. грн. штрафних санкцій. Логічне питання: де теплоенерго повинні взяти ці гроші?

Адже навіть якщо вони зараз подають позови до боржників про стягнення заборгованості вони не можуть нарахувати пеню, оскільки вона заборонена законом. Вони нараховують інфляційні, але це лише 3 відсотки. Пеня ж стягненню не підлягає. Але  звідки брати ці гроші для погашення? З якогось бюджету: з державного чи з місцевого. І виходить, що хто за це заплатить? А платить де факто сумлінний платник податку, який можливо і вчасно розрахувався за послуги, але він платить ще й за те, що хтось затримав оплату.

Фактично існує колосальна проблема неплатежів. Ми повинні один-одного поважати, поважати те, що ми все одно за це заплатимо – за невчасні розрахунки, але більше. Для чого нам платити більше?

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді