Навіщо НАЗК проводить експертизу законопроектів про адвокатуру: думки депутатів

20:50, 6 декабря 2018
Рада Європи вже підтримала президентський законопроект про адвокатуру.
Навіщо НАЗК проводить експертизу законопроектів про адвокатуру: думки депутатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції взяло на експертизу законопроекти №9055 і №9055-1 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

На думку народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергія Алєксєєва, питання перевірки НАЗК законопроекту про адвокатуру є технічним, і розглядати його мають не більше місяця. Тому на одному з наступних сесійних тижнів законопроект 9055 може бути розглянутий, переконаний депутат.

«Якщо казати, що він має корупційні ризики це неправильно. Тому що Transparency International назвала його антикорупційним, що він взагалі позбавляє адвокатуру дуже багатьох корупційних ризиків. Його підтримала Рада Європи в тому, що це прогресивний законопроект, який стандарти адвокатської діяльності піднімає до європейських», — зауважив Сергій Алєксєєв.

Однак народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Соболєв вважає президентський закон про адвокатуру таким, що покликаний контролювати адвокатську спільноту в Україні.

«Яке завдання у НАЗК? Якщо вони дійсно хочуть побачити корупційну складову, то нехай беруть висновки антикорупційного комітету Верховної Ради, там все розписано. А якщо навпаки хочуть в такий спосіб відбілити цей закон, то Бог їм суддя. Я думаю, мета одна це організувати швидке проведення зборів адвокатських, саме в 15 мінімальних відсотків, а далі почати змінювати представництва адвокатської спільноти в органах, які впливають на дисциплінарну відповідальність суддів, на їхнє призначення, таких як Вища рада правосуддя і багатьох інших», — зазначив Сергій Соболєв.

«В моїй практиці це перший випадок, коли Національне агентство з питань запобігання корупції взяло на експертизу якийсь законопроект. Раніше такого не було. Це робиться лише з одною причиною нівелювати той негативний корупційний висновок, котрий дав наш профільний Комітет з запобігання і протидії корупції», — додав народний депутат України, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв наголосив: Комітет, запропонувавши підтримати законопроект 9055 у першому читанні, надав свої зауваження і дискусійні питання для їхнього розв’язання у другому читанні.

«Але, не дивлячись на все це, структурно закон правильний. Для чого взагалі парламентом в регламенті передбачено перше і друге читання? Бо якщо структурно, ідейно закон правильний, але потребує деяких вдосконалень, Верховна Рада без питань приймає його в першому читанні і до другого читання вже вдосконалює. Це нормальний парламентський процес. І називати критику закону через такі речі - це не конструктивно. Тому що 99,9% законопроектів, які розглядає ВР, проходить 2 читання і змінюється. Це нормально», — резюмував Сергій Алєксєєв.

Автор:
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки