Посилення захисту прав споживачів комунальних послуг: Комітет готує висновки до законопроектів

18:50, 24 марта 2020
Висновок Комітет оприлюднить на найближчому засіданні.
Посилення захисту прав споживачів комунальних послуг: Комітет готує висновки до законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань інтеграції України з Євросоюзом готує висновки щодо відповідності праву ЄС і міжнародно-правовим зобов’язанням України законопроектів про посилення захисту прав споживачів комунальних послуг. 

Зокрема, зазначається, що у Комітеті з питань інтеграції України з Європейським Союзом на опрацюванні знаходяться два законопроекти: № 3097 та № 3097-1. Законопроектами передбачено внесення змін до деяких законів України з метою захисту прав споживачів комунальних послуг. 

Так, змінами до Законів України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про захист прав споживачів» пропонується запровадити компенсацію споживачеві в десятикратному розмірі, якщо він зможе у судовому чи позасудовому порядку довести, що вартість, вказана в отриманих ним платіжках, завищена або нарахована із порушенням умов договору та (або) Закону. Компенсація нараховуватиметься в десятикратному розмірі від повної вартості, нарахованої з порушенням умов договору для оплати споживачем. Законопроектом №3097-1 пропонується скасувати нарахування та сплату пені у разі несвоєчасної сплати за житлово-комунальні послуги. Також пропонується встановити, що штраф (пеня), у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, споживачу на суму боргу не нараховується. 

Також законопроектом передбачено запровадити мораторій на примусове виселення із житла, примусове стягнення житла, припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг. При цьому мораторій не поширюється на боржників, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких, у розрахунку на місяць за попередній рік, становить не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для сім’ї.

Свій висновок щодо того, чи не суперечать запропоновані законопроекти № 3097 і №3097-1 праву ЄС та міжнародно-правовим зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, Комітет з питань інтеграції України з ЄС оприлюднить на найближчому засіданні, зазначається на офіційному сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що правоохоронний Комітет Ради обговорював законопроекти щодо внесення змін до КПК.

Крім того, ми писали, що Комітет рекомендував у відправити на повторне перше читання законопроект про СБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду