Законопроект про всеукраїнський референдум не відповідає нормам антикорупційного законодавства: рішення Комітету

12:09, 15 апреля 2020
Комітет з питань антикорупційної політики розглянув ряд законопроектів на відповідність антикорупційному законодавству.
Законопроект про всеукраїнський референдум не відповідає нормам антикорупційного законодавства: рішення Комітету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 14 квітня, на засіданні Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції було розглянуто проекти нормативно-правових актів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства. Про це інформує прес-служба Верховної Ради.

Так, у розгляді проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад» №2637 взяв участь у режимі відеоконференції один із його авторів народний депутат Віталій Безгін, який розповів про завдання і логіку законопроекту. Він відповів на запитання членів Комітету, які, зокрема, стосувались конституційності утворення ради агломерації та дублювання нею окремих функцій органів місцевого самоврядування.

Комітет прийняв рішення визнати законопроект таким, що відповідає вимогам антикорупційного законодавства із зауваженнями щодо необхідності чітко прописати у законопроекті дорадчість та добровільність рад агломерацій, а також рекомендувати ухвалювати законопроект після внесення відповідних змін до Конституції України.

Також народні депутати визнали такими, що не містять корупційних ризиків, законопроекти: №2720-1 (із зауваженням щодо необхідності надання фінансового обґрунтування законопроекту), №302226452645-126442665 (із зауваженням щодо внесення змін до законопроекту, який ще не набрав чинності).

У розгляді проекту Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» за №3177 в режимі відеоконференції взяв участь один із співавторів проекту народний депутат Василь Німченко, який відповів на запитання стосовно відповідності положень законопроекту нормам Конституції України в частині питань, які можуть виноситись на референдум та «відкличного» референдуму. Окрім того, запитання стосувалися незастосування норм законодавства про публічні закупівлі при підготовці до проведення референдуму.

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення визнати законопроект №3177 таким, що не відповідає нормам антикорупційного законодавства у частині виключення закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб всеукраїнського і місцевого референдуму з-під дії законодавства про публічні закупівлі. Водночас Комітет погоджується із необхідністю правового врегулювання питання організації і проведення місцевого і всеукраїнського референдумів.

Комітет прийняв рішення розглянути на наступному засіданні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольної реформи» №2730, та альтернативні до нього №№2730-1 і 2730-2, а також проекти законів «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» №2831-1 і «Про відновлення дії Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» №2831-2 на предмет відповідності антикорупційному законодавству, запросивши на засідання авторів.

У рубриці Різне, з ініціативи народного депутата Володимира Кабаченка, було розглянуто питання щодо проведення Комітетом експертизи на предмет відповідності антикорупційному законодавству законопроектів, які розглядаються на позачергових засіданнях Верховної Ради України.

Під час обговорення голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна (Красносільська) зазначила, що законопроекти, які зараз розглядаються на позачергових засіданнях парламенту, стосуються важливих і невідкладних питань забезпечення життєдіяльності країни і її громадян. Вони готуються у дуже стислі терміни, постійно доопрацьовуються, і остаточний варіант проекту закону може бути готовий буквально за день до сесійного засідання, отже, у Комітету не завжди є можливість провести їхню експертизу.

Члени Комітету домовились, що у разі, якщо є зареєстрований текст проекту закону, запланований до розгляду на позачерговому засіданні Верховної Ради, є можливість проведення експертизи на предмет відповідності законопроекту антикорупційному законодавству, буде скликатися термінове засідання Комітету у режимі відеоконференції для його розгляду.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що 14 квітня Комітет Ради з питань антикорупційної політики розглядав законопроект про внесення змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів».

Раніше Комітет з питань антикорупційної політики розглядав законопроект Зеленського про СБУ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде