Депутати ухвалили законопроект Зеленського про всеукраїнський референдум

14:32, 18 июня 2020
Верховна Рада зробила крок до «народовладдя».
Депутати ухвалили законопроект Зеленського про всеукраїнський референдум
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нардепи прийняли за основу законопроект Президента України Володимира Зеленського про народовладдя. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Відомо, що 9 червня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Законопроект передбачає чотири види запитань на всеукраїнському референдумі. Ми аналізували особливості законопроекту.

Так, документ пропонує передбачити електронне голосування на всеукраїнському референдумі.

Закон пропонує такі види всеукраїнського референдуму по предмету:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Розширюється коло суб'єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники або опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані в ЦВК.

«Ключовою новацією законопроекту... є визначення можливості введення електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань», - зазначено в пояснювальній записці до закону.

Для організації та проведення всеукраїнського референдуму закон пропонує створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи щодо забезпечення електронного голосування.

Норми про введення процедур електронних голосувань повинні набрати чинності з початком роботи цієї системи після прийняття відповідного рішення ЦВК і його оприлюднення у газеті "Голос України" та на офіційному веб-сайті комісії.

Референдум зі зміни території

Закон визначає, що всеукраїнський референдум про зміну території України - це форма прийняття громадянами України, мають право голосу, рішення про затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, прийнятого ВР.

Референдум призначається постановою Ради.

Зазначається, що питання всеукраїнського референдуму пропонує виборцю чіткі відповіді «так» або «ні».

Референдум про затвердження змін до розділів Конституції

Всеукраїнський референдум про затвердження змін до розділу I «Загальні засади», розділу III «Вибори. Референдум» і розділу XIII «Внесення змін до Конституції України» Основного закону призначає президент.

Відзначимо, на цьому референдумі затверджується законопроект про відповідні зміни в Конституцію, який до цього прийняла Рада відповідно до Основного закону.

Референдум за народною ініціативою

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується Президентом на вимогу не менш як трьох мільйонів українців. При цьому підписи за його проведення повинні зібрати не менше ніж у двох третинах адміністративно-територіальних одиниць нашої держави і не менше ніж по сто тисяч підписів у кожній з них.

Не пізніше як на п'ятнадцятий день після одержання рішення ЦВК про підсумки збору підписів громадян України президент видає указ про проголошення такого референдуму.

В указі визначено дату його проведення, якою є остання неділя 60-денного терміну з дня видання указу, і питання загальнодержавного значення, що виносяться на референдум за народною ініціативою.

Питанням цього референдуму може бути і втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Текст законопроекту про припинення дії законом України або окремими його положеннями, який пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, не може бути змінений після того, як його затвердить більшість зареєстрованих учасників зборів щодо проведення такого референдуму.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді