Антирейдерський законопроект: назвали сім ключових ідей

18:17, 23 июня 2020
Офіс протидії рейдерству назвав головні аспекти законопроекту.
Антирейдерський законопроект: назвали сім ключових ідей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України позитивно оцінило антирейдерську ініціативу групи народних депутатів, презентація якої відбулася 19 червня 2020 року під час виїзного засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів, передає Офіс протидії рейдерству на своїй сторінці у Facebook.

Розроблений антирейдерський законопроект враховує напрацювання народних депутатів, Міністерства юстиції, Офісу протидії рейдерству, а також провідних міжнародних бізнес-асоціацій, Ради бізнес-омбудсмена, Нотаріальної палати України та інших представників експертного середовища.

7 ключових ідей цього законопроекту: що пропонується?

  1. Ввести дієвий запобіжник, який дозволить унеможливити проведення реєстраційних дій щодо нерухомого майна або корпоративних прав у разі адміністративного оскарження. Пропонується, аби на час розгляду скарги на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора Мін’юст міг встановлювати заборону щодо проведення реєстраційних дій у державних реєстрах до розгляду скарги по суті.
  2. Удосконалити процедуру реєстрації бізнесу шляхом виключення можливості зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації. Це дозволить уникнути так званих завісів — штучного затягування та блокування проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі.
  3. Змінити процедуру припинення договору оренди землі сільськогосподарського призначення, орендарем за яким є юридична особа, встановивши, що розірвання такого договору може відбуватися тільки за згодою вищого органу управління юридичної особи, якщо інше не передбачено статутом.
  4. Передбачити, що рішення про зміну керівника суб'єкта господарювання підписується всіма учасниками, які за нього голосували. Сьогодні протокол загальних зборів учасників юридичної особи підписується головою та секретарем зборів (для ТОВ – достатньо підпису лише голови зборів). Нерідко діюча процедура дозволяє незаконно змінити керівника юридичної особи, маніпулюючи даними щодо кворуму учасників і їх волевиявлення.
  5. Встановити обов’язок органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та реєстрацію майнових прав, набутих до 2013 року, протягом одного дня безкоштовно надавати відповіді на запити державних реєстраторів для реєстрації відповідних прав.
  6. 6. Встановити обов’язок державного реєстратора невідкладно повідомляти Міністерство юстиції про несанкціоноване використання його ідентифікаторів доступу до Єдиного державного реєстру задля оперативного реагування на незаконні реєстраційні дії.
  7. 7. Внести зміни до процедури розгляду Мін’юстом скарг на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів. Зокрема, запровадити правило про зупинення перебігу строку на оскарження у разі повернення скаржнику неналежно оформленої скарги (на період між датою подання скарги та датою її повернення), та збільшити термін для оскарження реєстраційних дій — з 60 календарних днів до 3 місяців.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати побачили позитивну динаміку у антирейдерських заходах, але їм цього замало.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді