Рада взялася за електронні сигарети, підручники та дистанційну роботу: трансляція

14:30, 29 сентября 2020
Також планується розгляд у першому читанні законопроектів, направлених на захист інтересів дітей.
Рада взялася за електронні сигарети, підручники та дистанційну роботу: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 29 вересня, проходить чергове пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

У цей день Верховна Рада планує включити до порядку денного і розглянути:

- проект Закону «Про внесення змін до Виборчого кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України особливо небезпечних і небезпечних інфекційних захворювань, та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства», № 4117;

- проект Закону «Про внесення зміни до пункту 4 Розділу X "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей здійснення закупівель під час виборчого процесу», № 4099;

- проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 Закону України "Про ринок природного газу), № 4119;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи», № 4051.

Низка проектів законів планується розглянути у першому читані, серед яких:

- «Про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо забезпечення якості навчальної літератури», № 3900;

- «Про внесення зміни до пункту 1 розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про концесію", №3961.

Також планується розгляд у першому читанні законопроектів, направлених на захист інтересів дітей.

У другому читанні планується розглянути два законопроєкти що стосуються діяльності народних депутатів: Проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, Закону України "Про статус народного депутата України", Закону України "Про комітети Верховної Ради України" щодо підстав відсутності народних депутатів України на пленарних засіданнях Верховної Ради України та засіданнях комітетів Верховної Ради України, № 3642 і проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо депутатських звернень)», № 3157.

На цей день також заплановано розгляд проєкту Постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі».

Окрім того, у порядку денному ряд ратифікаційних законів.


14:31 Народні депутати виступили в обговоренні питання.


14:30 Мар’яна Безугла відповіла на запитання народних депутатів.


14:26 Мар’яна Безугла повідомила, що Комітет з питань національної безпеки, оборони розглянув електронну петицію Тарасової Віталіни, яка набрала 25705 підписів. За результатами обговорення петиції члени Комітету ухвалили рішення:

  1. Враховуючи поданий Секретарем Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Костенком Р.В. проект Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України №4105, яким пропонується створити Тимчасову слідчу комісію для розслідування оприлюдненої ЗМІ інформації, яка викликала широкий суспільний резонанс щодо факту існування самої спецоперації, мотивів посадових осіб із її можливого призупинення, а також репутаційних втрат та нанесення шкоди національним інтересам внаслідок поширення зазначеної інформації, фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України, рекомендувати Верховній Раді України визначитися щодо згаданого питання шляхом голосування.
  2. Направити рішення до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду проекту Постанови №4105.
  3. Направити рішення Комітету автору електронної петиції - Тарасовій Віталіні.

14:13 Головуючий надав слово для виступу Заступнику Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яні Безуглій.


14:09 Головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що вперше в історії Верховної Ради буде розглядатися електронна петиція. Такий розгляд буде відбуватися за новою процедурою, передбаченою главою 36 із позначкою 1 - «Розгляд електронної петиції».

Руслан Стефанчук поінформував, що на сайті Верховної Ради України була розміщена і набрала 25705 підписів петиція Тарасової Віталіни щодо необхідності створення Тимчасової слідчої комісії з обставин розслідування можливості державної зради під час організації та проведення операції із вивезення на територію України російських найманців - бійців ПВК "Вагнер", причетних до збиття українських військових літаків.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України, електронні петиції розглядаються за повною процедурою.


14:05 Народні депутати під час виступів підтримали прийняття законопроекту і за результатами голосування 272 голосами прийняли його за основу.


14:01 Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету. Члени Комітету загалом майже одноголосно підтримали положення законопроекту, яким передбачається посилення адміністративної відповідальності за продаж підакцизних товарів, в тому числі і дітям та розповсюдження діючих обмежень, на обіг електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


13:55 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах №3628 доповів заступник Міністра соціальної політики Борис Лебедцов.


13:49 Народні депутати підтримали рішення Комітету 269 голосами «за».


13:37 Проект Закону про внесення змін до статті 46 Житлового кодексу Української РСР щодо позачергового забезпечення житлом осіб, які взяті ні облік до 01 січня 1993 року та проживають у житлі тимчасового призначення №2443 доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Літвінов.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 46 Житлового кодексу Української РСР нормою про те, що поза чергою жиле приміщення надається: особам, які до 1 січня 1993 року взяті на облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов, власного житла не мають та жилі приміщення у постійне користування відповідно до чинного Житлового кодексу Української РСР їм не надавалися, особам, які з незалежних від них причин не використали право приватизації житла з державного житлового фонду та проживають у житлі тимчасового призначення.

Реалізація проекту Закону спрямована на врегулювання питання щодо розширення переліку категорій осіб, які користуються правом на отримання житла поза чергою.

Доповідач також поінформував про рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №2443 за основу.


13:29 За результатами голосування законопроект 292 голосами «за» прийнято за основу.


13:23 Альтернативний законопроект №3577-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Андрій Боблях доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу законопроект №3577 з урахуванням пропозицій Комітету.


13:11 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа №3577 доповів заступник Міністра соціальної політики Борис Лебедцов.

Урядовець зазначив, що метою проекту Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа” є удосконалення законодавства України щодо додаткового захисту житлових прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальної підтримки осіб із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також цих осіб після досягнення ними 23 років.

Доповідач відзначив, що Ситуація щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, залишається критичною. Це свідчить про необхідність удосконалення порядку забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які тривалий час перебувають на квартирному обліку і мають право на підтримку з боку держави.

Запровадження грошової компенсації за належні для отримання дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, та особами з їх числа житлові приміщення забезпечить альтернативні шляхи реалізації вже законодавчо визначеного права осіб окресленої категорії на гідні умови життя.


13:00 Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа доповіла рішення Комітету, який рекомендував включити законопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням, виклавши частину першу законопроекту в редакції Комітету, а саме: замінивши слова та цифри «1 січня 2022 року» на «1 вересня 2021 року».

За результатами голосування законопроект 226 голосами прийнято за основу.


12:50 Проект Закону про внесення зміни до пункту 1 розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про концесію" №3961 доповіла заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ірина Новікова.

Законопроектом пропонується внести зміни до пункту 1 розділу ХІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, змінивши термін набрання чинності положень, що визначають використання ЕТС,

Такі зміни забезпечать достатність часу для розроблення якісних, досконалих та зрозумілих правил функціонування ЕТС, гарантованого належного захисту конфіденційної інформації, розміщеної в такій системі.


12:44 Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" №3287 доповідає народний депутат Данило Гетманцев.

За результатами голосування народні депутати 271 голосом прийняли законопроект №3287-1 за основу і 276 голосами «За» - в цілому.


12:42 Парламентарії не підтримали включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи №4051


12:35 Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.


11:20 На вимогу двох фракцій у пленарному засіданні оголошено перерву.


11:18 Народні депутати під час виступів не підтримали внесений урядовий законопроект, висловили до нього свої зауваження і закликали «припинити досліди над державними службовцями» та наголошували на тому, що у «такому вигляді його приймати неможливо».

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для його повернення на доопрацювання і був відхилений.


11:11 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення проходження державної служби №3748 доповіла Голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді направити законопроект №3748 на доопрацювання.


11:06 Народні депутати підтримали 259 голосами пропозицію про скорочення строку підготовки законопроекту про внесення зміни до пункту 4 Розділу X "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей здійснення закупівель під час виборчого процесу №4099.


10:59 Народні депутати не підтримали пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Виборчого кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України особливо небезпечних і небезпечних інфекційних захворювань, та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства №4117.


10:52 На пропозицію керівника депутатської фракції «Слуга народні» Д.Арахамії було внесено зміни до порядку денного, а саме перенесено розгляд трьох законопроектів за №№4119, 4120 і 3900.


10:50 Вони розглянули проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-4 і за результатами голосування 245 голосами прийняли його в цілому.


10:49 Головуючий повідомив, що на цьому тижні планується розглянути від фракції "Слуга народу" 10 законопроектів; від фракції "Опозиційна платформа - За життя" - 9; від фракції Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - 6; від фракції "Європейська Солідарність" - 7; від фракції "Голос" - 5; від депутатської групи "Партія "За майбутнє" - 6; від депутатської групи "Довіра" - 7 і 5 - поданих позафракційними народними депутатами.


10:48 Після закінчення виступів народні депутати почали розгляд питань порядку денного.


10:33 З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступають представники депутатських фракцій і груп.


10:30 Головуючий поставив на голосування цю пропозицію. 241 голосом «за» народні депутати підтримали її.


10:15 Головуючий нагадав, що на Погоджувальній раді було прийнято рішення про те, щоб на цьому пленарному тижні продовжити працювати у тому режимі, в якому Верховна Рада працювала на минулому пленарному тижні, а саме: у вівторок та четвер пропонується проводити одне пленарне засідання: з 10-ї до 12-ї години - пленарне засідання, з 12-ї до 12.30 - перерва, і з 12.30. до 15-ї години - продовження пленарного засідання. У середу працювати за звичайним графіком. У п’ятницю зранку з 10-ї години - «година запитань до Уряду», після цього до 12-ї години - пленарне засідання, з 12.00. до 12.30. - перерва, далі до 13.00 - пленарне засідання, о 13-й годині відвести 30 хвилин для оголошення депутатських запитів і 30 хвилин для виступів народних депутатів з різних питань.


10:05 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет Ради підтримав збільшення бюджету на медицину.

Додамо, Зеленський вимагає від депутатів якнайшвидшого затвердження Антикорупційної стратегії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва