Дистанційне голосування за призначення до КСУ, ВРП та Ради суддів: що пропонують у Раді

15:34, 10 апреля 2021
У новому законопроекті зафіксовано ідею знеособленого (таємного) голосування суддів при вирішенні кадрових питань.
Дистанційне голосування за призначення до КСУ, ВРП та Ради суддів: що пропонують у Раді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Роман Бабій повідомив, що раніше у парламенті було зареєстровано законопроект №5231 про дистанційне проведення з’їзду суддів з кадрових питань та дистанційне голосування всіх суддів за призначення до Конституційного Суду, Вищої ради правосуддя та Ради суддів. Проте згодом у Раді зареєстрували альтернативний законопроект №5231-1, який підтримує ту саму концепцію, але є деякі вдосконалення. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Близько місяця тому я виступив ініціатором законопроекту №5231 про дистанційне проведення з’їзду суддів з кадрових питань та дистанційне голосування всіх суддів за призначення до Конституційного Суду, Вищої ради правосуддя та Ради суддів. Після його подання було проведено робочі обговорення з депутатами, суддями, членами ВРП, експертами і дійшли до думки, що деякі положення у ньому треба вдосконалити. Особливо часто звучала пропозиція все таки забезпечити таємність волевиявлення суддів.

Я вдячний своєму колезі по комітету Максим Дирдін та голові підкомітету ВР з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко, які за результатом спільного обговорення зареєстрували альтернативний законопроект №5231-1. Він підтримує ту саму концепцію, яка була запропонована у №5231, але з деякими удосконаленнями. В цьому проекті додатково врегульовано питання дисциплінарної відповідальності суддів за порушення при голосуванні та агітації, а також зафіксовано ідею знеособленого (таємного) голосування суддів при вирішенні кадрових питань.

Ми продовжуємо проводити консультації з технічними спеціалістами, і, на їхню думку, таємне дистанційне голосування суддів цілком реально реалізувати на програмному рівні. Роботи за законопроектом тривають, і маю сподівання, що цей законопроект буде прийнято найближчим часом», — сказано у повідомленні.

Що пропонують

У пояснювальній записці сказано, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо процедури  прийняття рішень з’їздом суддів України по кадровим питанням, а також похідні від них зміни до законів України "Про Конституційний Суд України" та "Про Вищу раду правосуддя", якими визначити:

- порядок проведення дистанційного з’їзду суддів України та прийняття на ньому рішень з кадрових питань;

- введення механізму дистанційного електронного голосування з кадрових питань на з’їзді суддів України, в якому братимуть участь всі діючі судді;

- основні правила та процедури дистанційного електронного голосування на з’їзді суддів України.

Зазначається, що метою запропонованих змін є удосконалення порядку обрання (призначення) з’їздом суддів України на посади членів Вищої ради правосуддя, Конституційного суду України та ради суддів України для прозорості цього процесу і реалізації принципу незалежності, підвищення рівня суспільної довіри до органів суддівського врядування та самоврядування зокрема та судової влади загалом.

Даний законопроект передбачає створення спеціального онлайн веб-сервісу, за допомогою якого відбуватиметься дистанційне голосування суддів. Таємність волевиявлення суддів у даному разі буде забезпечуватись протоколом таємного голосування (криптографічний протокол, що включає набір криптографічних алгоритмів, для реалізації безпечного таємного електронного голосування через Інтернет за допомогою комп'ютерів).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України