Рада Європи надала експертні коментарі до законопроекту про кримінальну відповідальність за катування

18:26, 6 июля 2021
У РЄ проаналізували запропоновані зміни.
Рада Європи надала експертні коментарі до законопроекту про кримінальну відповідальність за катування
Джерело фото: prostir.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада Європи надає підтримку органам державної влади України щодо виконання заходів загального характеру, що випливають із рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти України. Відповідно до запиту Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, РЄ підготувала експертні коментарі до проєкту закону №5336 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування» з метою сприяння виконанню судових рішень у групах справ Каверзін/Афанасьєв/Білоусов, передає офіційний сайт РЄ.

Міжнародний консультант РЄ пан Джеремі Макбрайд проаналізував запропоновані зміни, що стосуються положень Кримінального кодексу України щодо застосування строку позовної давності та злочину «катування». Загалом, законопроєкт отримав позитивну оцінку з урахуванням того, що він вдосконалить певні діючі механізми щодо кримінальної відповідальності за катування. Водночас є деякі недоліки, які слід усунути. Зокрема, увага звертається на те, що застосовність строків позовної давності не поширюється на інші форми жорстокого поводження, передбачені статтею 3 Європейської конвенції з прав людини.

Експертні коментарі були підготовлені в рамках проекту Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України», який є частиною Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки.

Раніше ми писали, що ПАРЄ визначився з кандидатами від України до Європейського комітету з запобігання катувань.

Крім того, Уповноваженого у справах ЄСПЛ зобов’яжуть співпрацювати із прокурорами та ДБР.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде