Рада розглядає законопроекти про громадянство та про накопичувальне пенсійне забезпечення: онлайн-трансляція

13:10, 25 января 2022
Також планується розглянути проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до ООН, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації.
Рада розглядає законопроекти про громадянство та про накопичувальне пенсійне забезпечення: онлайн-трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 25 січня, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, під час якого планується розглянути проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України», № 6543.

Також планується розглянути проект Постанови «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги», № 6322.

Народним депутатам пропонується включити до порядку денного та прийняти рішення щодо:

- проекту Закону «Про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України», № 6528;

- проекту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України» (нова редакція), № 6368, 6368-1, 6368-2;

- проекту Закону «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги"», № 6103.

Ряд проектів законів планується розглянути у першому читанні, зокрема:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки», № 6199;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження», № 6287;

- «Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності», № 5461, 5461-1.

Повторно у першому читанні пропонується розглянути проект Закону «Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», № 2683, 2683-2, 2683-3.

У другому читанні планується розглянути проекти законів, серед яких:

- «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)», № 4278;

- «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень», № 6084;

- «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022 - 2026 роки», № 5723;

- «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні», № 3415.

Окрім того, для повторного розгляду пропонується Закон України «Про віртуальні активи» з пропозиціями Президента України, № 3637.


15:10 Головуючий закрив пленарне засідання.


15:00 Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності, №5461 і альтернативний проект №5461-1.

Законопроекти доповіли автори - народні депутати Інна Совсун і Олександр Лукашев.

За результатами голосування народні депутати 250 голосами підтримали прийняття за основу законопроекту №5461.

Верховна Рада 262 голосами «за» прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти, №5685-д.


14:42 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України, №5450, доповіла заступник Міністра освіти і науки Віра Рогова.

Метою проекту є удосконалення функціонування системи позашкільної освіти, підвищення якості позашкільної освіти, розширення доступу до позашкільної освіти, розвиток закладів позашкільної освіти усіх форм власності, інших суб’єктів освітньої діяльності в системі позашкільної освіти.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

269 голосами законопроект прийнято за основу.


14:15 До порядку денного шостої сесії включено проект Закону про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги", №6103.

Законопроект доповідає заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська. Доповідачка зазначили, що метою законопроекту є вчасне призначення управителя багатоквартирного будинку для всіх будинків на території України, шляхом оголошення та проведення конкурсу.

Проектом передбачається для виконавчого органу відповідної місцевої ради (або іншого органу - суб’єкта владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) обов’язок щодо оголошення та проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного до 1 березня 2022 року, у разі якщо конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку не було проведено до 1 травня 2021 року та співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком і не оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку, шляхом внесення відповідних змін до розділу VI Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Євген Пивоваров доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 261 голосом підтримали законопроект за основу.


13:51 Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень, №6084.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття у другому читанні та в цілому («за» 186) і був відхилений.


13:44 Народні депутати розглянули правки та 237 голосами прийняли у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування), №4279.


13:37 Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), №4278.

За результатами голосування законопроект 274 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.


13:36 Законопроект 239 голосами «за» прийнято за основу і 233 голосами - в цілому.


13:16 До порядку денного включено проект Закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України, №6528.

Законопроект доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зазначив, що з першого дня сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання має розпочатися використання єдиної автоматизованої системи роботи з документами у Верховній Раді України у якості єдиного засобу опрацювання всіх документів, що створюються у парламенті, а також надходять до Верховної Ради України.

Дотепер здійснювалась дослідна експлуатація зазначеної автоматизованої системи, виходячи з вимог Регламенту Верховної Ради України, що були чинними станом на січень 2021 року.

Водночас нині створено Робочу групу з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права, що опікуватиметься системним удосконаленням положень відповідних законів, зокрема й Регламенту Верховної Ради України.

За такої ситуації, вбачається за доцільне, продовжити період дослідної експлуатації єдиної автоматизованої системи роботи з документами з метою удосконалення її функціоналу відповідно до оновлених парламентських процедур.

Проект закону передбачає, що до першого дня дев'ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання документи, передбачені Регламентом Верховної Ради України, створюватимуться у паперовій або електронній формі.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект в першому читанні за основу і в цілому.


12:56 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, № 6287, у першому читанні доповідає Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Метою законопроекту є стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки. Для досягнення цієї мети передбачені в законопроекті механізми забезпечать зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг, переваження читання книг українською мовою на всій території країни, значне зменшення руйнівного впливу держави-агресора на український книжковий ринок.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про видавничу справу» і «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», запровадивши надання державної субсидії для відшкодування кваліфікаційних витрат на найм (оренду) нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Микита Потураєв доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій, висловлених у висновку Комітету.


12:52 Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Шараськін.


12:51 281 голосом «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.


12:41 Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення, № 5490.


12:34 Після закінчення перерви народні депутати продовжують обговорення законопроекту № 6199.

За результатами голосування законопроект 249 голосами прийнято за основу.


11:53 У пленарному засіданні оголошено перерву.


11:45 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки, № 6199, доповів голова підкомітету Комітету з питань аграрної та земельної політики Артем Нагаєвський. Він повідомив, що метою законопроекту є спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу, Закону України «Про оренду землі», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Законопроектом пропонується удосконалити процедуру набуття у власність покупців невеликих земельних ділянок для садівництва та земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, розташованих у межах населених пунктів. Встановлена сьогодні процедура набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення є доволі складною, адже передбачає проведення перевірки нотаріусом набувача такого права численним вимогам закону.

Артем Нагаєвський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


11:44 282 голосами проект Постанови № 6543 прийнято в цілому.


11:26 Проект Постанови доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зазначив, що «Нічим невиправдані агресивні геополітичні амбіції Російської Федерації, яка в порушення усіх міжнародних домовленостей намагається силовими методами задовольнити свої імперські апетити на пострадянському просторі, стали реальною загрозою мирному поступальному демократичному розвитку, суверенітету та територіальної цілісності України  та інших країн колишнього СРСР, прямою загрозою країнам центрально-східної Європи й усього світу».

Проектом Постанови пропонується:

  • схвалити Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України;
  • визнати, що вимоги Російської Федерації до міжнародних партнерів щодо недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України, є порушенням цілої низки міжнародних договорів та принципів і норм міжнародного права;
  • невідкладно надіслати текст Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій.

За словами доповідача, «запропоновані проектом Постанови заходи сприятимуть консолідації міжнародно-правових зусиль з метою недопущення розширення агресивних дій Російської Федерації проти України і всієї центрально-східної Європи                                                                                         .

Руслан Стефанчук звернувся до народних депутатів з проханням підтримати проект Постанови.

Заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу та в цілому та схвалити відповідне Звернення.


11:23 До порядку денного сесії 273 голосами «за» включено проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України, № 6543. 


11:12 Народні депутати не підтримали прийняття проекту Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, № 5893-18 («за» 215 голосів).


11:11 За результатами голосування проект Постанови № 6322 не набрав голосів для прийняття («за» - 202 голоси).


10:56 Проект Постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги, № 6322, доповів народний депутат Максим Дирдін.

Проект Постанови передбачає утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги.

У проекті Постанови визначається кількісний склад та порядок формування Тимчасової спеціальної комісії, її завдання, термін діяльності, строк подання на розгляд Верховною Радою України звіту Тимчасової спеціальної комісії.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням редакційного уточнення Комітету та прийняти відповідне рішення.

Народні депутати у виступах висловили зауваження до проекту Постанови.


10:54 Народні депутати усунули неузгодженості у Законі України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» прийнятому Верховною Радою України 16.12.2021 року стосовно дати набрання чинності вищезазначеним Законом. Зокрема, пункт 1 Розділу III «Прикінцеві положення» цього Закону запропоновано викласти у редакції, згідно з якою «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за його опублікуванням».

239 голосами народні депутати підтримали пропозицію головуючого.


10:51 За результатами голосування проект Постанови набрав 25 голосів «за» і був відхилений.


10:39 Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 16.12.2021 р. про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, № 6055-П, доповів народний депутат Ярослав Железняк.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття або відхилення проекту Постанови.

Народні депутати виступили в обговоренні.


10:37 За результатами голосування проект Постанови № 5572-П не набрав необхідної кількості голосів для прийняття («за» - 18).


10:34 Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 15.12.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління (реєстр. № 5572 від 27.05.2021), № 5572-П.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття або неприйняття проекту Постанови.


10:30 Після закінчення виступів із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. Вона звернула увагу на те, що біля парламенту знову зібралися малі підприємці, які вимагають скасування обов'язкових касових апаратів для ФОПів і повернути їм можливість нормально працювати.

Юлія Тимошенко запропонувала зустрітися з представниками протестувальників, а також невідкладно розглянути законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощення ведення господарської діяльності, підвищення її прозорості та створення умов для розвитку малого бізнесу, № 5866-1.


10:00 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук повідомив, що перед початком засідання відбулася зустріч представників депутатських фракцій і груп з Міністром оборони.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області