«Перші дзвіночки»: які симптоми COVID-19 у дітей є підставою для госпіталізації

07:25, 11 ноября 2021
У більшості випадків діти інфікуються від дорослих, які не дотримуються маскового режиму і відмовляються вакцинуватися.
«Перші дзвіночки»: які симптоми COVID-19 у дітей є підставою для госпіталізації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зараз на коронавірус більше хворіють діти і не у всіх хвороба проходить легко. За статистикою, діти, які потрапляють з коронавірусною інфекцією до реанімації, частіше за все мають супутні захворювання. Дуже часто це цукровий діабет, хвороби, пов’язані з вадами розвитку дихальної системи, вадами розвитку невової системи й інші хронічні недуги, – заявив завкафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця Сергій Крамарьов, – повідомляє «Київ.Media».

«Коли став домінувати Дельта-варіант вірусу, то з’явилась клінічна картина захворювань. І на перший план виступають симптоми, характерні для банальних вірусно-распіраторних інфекцій, а саме нежить, головний біль, кашель. Тому кожен випадок ОРВІ варто розглядати як потенційний випадок КОВІД», – зазначив Сергій Крамарьов.

Тому за словами лікаря, ковід-19 дуже підступна хвороба, вона може починатися легко, і перебіг буде простий. Але у дітей перших 5 років життя з часом стан може значно погіршуватися. Тому не треба чекати, навіть якщо у дитини просто болить живіт.

«Зараз у нас в стаціонарі знаходиться дитина, у якої підтверджено КОВІД, але захворювання перебігає як гостра кишкова інфекція, Також в моїй практиці були випадки, коли у дитини був сильний біль у животі, навіть вона була спрямована у хірургічне відділення, навіть їй була зроблена операція по видаленню апендиксу, але потім виявлялося, що у цієї дитини КОВІД. Тому настільки різно перебігає це захворювання, що кожен випадок треба конкретно розглядати», – зауважив експерт.

Лікар радить звертати увагу на всі, навіть незначні симптоми хвороби у дітей.

За словами лікаря, особливого лікування від ковіду для дітей немає. А ефективність вітамінів та усіх добавок, які радять при ковід на сьогодні, не доведена.

«Зараз вдосконалюється лікування цього захворювання, хоча це й складний вірус. І до кінця немає противірусних препаратів. Особливо якщо говорити про дітей. Але якщо говорити про легку форму, то ніяких особливих підходів не потрібно. Головне збивати температуру та звертатися до лікаря при загостренні хвороби», – додав Сергій Крамарьов.

Лікар зазначив, що діти, як і дорослі, можуть бути носієм штаму Дельта, який виділяє у тисячі разів більше вірусу. Проте до масової вакцинації дітей експерт не закликає, радить в першу чергу вакцинувати дітей групи ризику.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, за якими правилами в Україні проводяться профілактичні щеплення та як оформити відмову від них.

Додамо, чи можуть працівника звільнити через відсутність вакцинації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду