Час вгамувати депутатів у їх заявах щодо суддів, — РСУ

20:39, 6 июня 2018
Голова Ради суддів звернувся до спікера Верховної Ради щодо заяв народних обранців
Час вгамувати депутатів у їх заявах щодо суддів, — РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У зв’язку з надходженням звернення судді Рівненського окружного адміністративного суду Наталії Друзенко про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, такої ж заяви Вікторії Сівакової — судді Господарського суду міста Києва та звернення Господарського суду Чернівецької області про напад на суддю Олександра Тинка та завдання йому тілесних ушкоджень, заяви судді Харківського апеляційного адміністративного суду Надії Бартош Рада суддів України звернулася до керівництва Верховної Ради України.

Зокрема, усупереч положенням Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат України — секретар Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Андрій Лозовой допустив дії, які підривають авторитет органів державної влади.

Як видно зі звернення судді Наталії Друзенко та з інформації, що розміщена на веб-порталі Youtube, Андрій Лозовой під час пленарного засідання Верховної Ради України 18 травня 2018 року заявив, що усі судді нашої держави нечесні і недобросовісні.

В образливій формі народний депутат України висловив оцінку діяльності судді стосовно справи, яка наразі перебуває в її провадженні. Депутат  стверджував, що суддя «по беспрєдєлу за гроші» готується прийняти незаконне рішення, та закінчив свій виступ пропозицією «повісити на Хрещатику з десяток суддів самих корумпованих, самих одіозних, щоб іншим неповадно було, щоб суди працювали на людей, а не на свої кишені». Підтвердженням такого виступу є стенограма Верховної Ради України.

«Такі заяви дискредитують всю судову владу, підривають її авторитет і авторитет держави, завдають непоправної шкоди міжнародному іміджу України. У той же час заклики «вішати на вулицях людей» подібні діям політиків, які на тих же вулицях спровокували розстріли у період Революції Гідності», — зазначається у відкритому листі РСУ

Крім того, до Ради суддів України 21 травня 2018 року надійшло звернення Господарського суду Чернівецької області, в якому зазначено, що 20 травня 2018 року невідомі особи в м. Чернівці скоїли напад на суддю цього суду Тинка Олександра Сергійовича та завдали йому тілесних ушкоджень. За цим фактом триває досудове розслідування, у якому суддя має статус потерпілого і перебуває на стаціонарному лікуванні.

1 червня 2018 року до Ради суддів України звернулася суддя Господарського суду міста Києва Вікторія Вікторівна Сівакова, котра розповіла про тиск  з боку народного депутата України Ігоря Фурсіна — голови підкомітету з питань банківської діяльності, взаємодії з Національним банком України, фінансового моніторингу, запобігання легалізації та відмиванню незаконних доходів Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

У своїй заяві до Ради суддів України 4 червня 2018 року суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Надія Станіславівна Бартош написала про погрозу з боку присутніх у залі судового засідання «...облити суддю Бартош синильною кислотою...»

«Без незалежних суддів неможливо побудувати демократичну правову державу, забезпечити ефективний захист прав людини і юридичних осіб, створити ефективну та справедливу правову систему.

Незалежність судової влади у цивілізованому світі визнається найголовнішою гарантією якісного і справедливого захисту Конституції та її цінностей, забезпечення законності та правопорядку, підтримання стабільності в державі, об’єктивного і неупередженого правосуддя, належної захищеності громадянина і його прав», — зазначається у листі РСУ до керівництва парламенту.

У той же час пропозиція народного депутата України Андрія Лозового набрати суддів із тих людей, «котрі у Рівному на базарі чай продають», вочевидь суперечить не тільки вимогам Закону України «Про судоустрій і статус суддів», але й свідчить про ігнорування парламентарем бажань і прав на вибір професії іншими громадянами України. У тому числі і тих, хто займається підприємницькою діяльністю.

В демократичному суспільстві висловлювання і дії, спрямовані на підрив авторитету і безсторонності суду, засуджуються! Не мають підтримки і заяви про перевагу одних людей над іншими за будь-якими ознаками. Аналогічно ставиться до подібного і Рада суддів України.

Діючи від імені суддів держави, від імені тих, хто здійснює судову владу, Рада суддів України тепер і в подальшому буде працювати над тим, щоб незалежність суддів, підтримувана прагненням людей до справедливого і чесного правосуддя, мала повагу з боку як представників законодавчої чи виконавчої влади, так і з боку приватних осіб.

«Закликаю Вас, в межах повноважень голови Верховної ради України, заступників голови Верховної ради України, відповідно до норм ст. 27 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» та ст.51 Закону України «Про статус народного депутата України», вчасно реагувати на протиправні заяви народних депутатів з трибуни парламенту і на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України наголосити на неприпустимості та протиправності публічних виступів, спрямованих на дискредитацію судової влади, закликів до розправи над суддями, від кого б такі заяви не надходили», — підкреслює у своєму листі голова РСУ Олег Ткачук.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду