Надання методичної допомоги судам значно підвищує рівень здійснення судочинства в регіонах

17:35, 30 октября 2018
Газета: 39 (458)
Судді Верховного Суду провели робочу нараду-семінар із суддями апеляційних інстанцій Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей.
Надання методичної допомоги судам значно підвищує рівень здійснення судочинства в регіонах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 та 26 жовтня 2018 року голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько, секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник і суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Олександр Марчук відвідали Хмельницький апеляційний суд з метою надання методичної допомоги суддям першої та апеляційної інстанцій Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей для забезпечення однакового застосування норм Конституції України та законів України. Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Під час робочої наради-семінару із суддями Борис Гулько зазначив, що КЦС ВС відновлює практику, започатковану у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ, з «виїздом на місця». Дмитро Луспеник висловив сподівання, що судді КЦС ВС, незважаючи на значне навантаження, матимуть можливість відвідати всі апеляційні суди.

Борис Гулько, Дмитро Луспеник та Олександр Марчук поінформували присутніх про структуру ВС, роботу Пленуму ВС, НКР при ВС, особливості процесуальної діяльності КЦС ВС та ККС ВС, а саме повноваження колегії суддів, Палати, Об’єднаної палати та особливості передачі справ на розгляд Великої Палати ВС.  

Звернули увагу на найтиповіші помилки в застосуванні норм матеріального та процесуального права, причини скасування судових рішень касаційною інстанцією.

Судді ВС з’ясували, які проблемні питання виникають у колег під час вирішення справ, і надали відповідні роз’яснення. Особливу увагу звернули на необхідність надання суддями апеляційної інстанції методичної допомоги колегам із місцевих судів, адже це значно підвищує рівень здійснення судочинства.

Зокрема, в ході семінару було детально обговорено новели цивільного процесуального законодавства: зловживання процесуальними правами, способи судового захисту, процедуру розкриття доказів, електронний суд, малозначні справи, спрощене провадження, процесуальні строки, повноваження апеляційного суду, а також процедуру апеляційного перегляду судових рішень.

Обговорюючи норми кримінального судочинства, учасники наради розглянули питання щодо умов, за яких допускається надання зворотної дії закону про кримінальну відповідальність у часі; розгляд та вирішення цивільного позову під час ухвалення вироку; проблемні питання, що виникають при розгляді та вирішенні слідчими суддями клопотань про арешт майна, проведення обшуку, огляду житла чи іншого володіння особи; питання призначення покарання за сукупністю злочинів та сукупністю вироків; критерії допустимості доказів та їх оцінка. Крім того, йшлося про проблемні питання щодо повторного дослідження обставин, встановлених під час кримінального провадження та дослідження доказів; звільнення осіб від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність; особливості апеляційного оскарження окремих судових рішень та залишення апеляційної скарги без руху.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про правовий практикум в Касаційному цивільному суді ВС, під час якого науковці, судді та представники уряду обговорили особливості розгляду справ, що виникають із сімейних правовідносинСекретар Першої судової палати КЦС у складі Верховного Суду, секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник присвятив свою доповідь співвідношенню норм матеріального та процесуального права  та їх впливу на особливості розгляду судами цивільних справ.

Також ми вели онлайн-трансляцію засідання суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Захід було ініційовано з метою обговорення змін, внесених до ЗУ «Про авторське право і суміжні права» з набранням чинності ЗУ «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду