Конкурс до ВС і ВАС: Комісія повідомила важливі деталі

19:01, 8 ноября 2018
Іспит складатиметься без використання комп’ютерної техніки.
Конкурс до ВС і ВАС: Комісія повідомила важливі деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомила, що іспит під час кваліфікаційного оцінювання в межах процедур конкурсів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, зокрема Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, проводитиметься 12 та 14 листопада 2018 року у павільйоні № 1 виставкового центру «КиївЕкспоПлаза» за адресою: м. Київ, вул. Салютна, 2-Б, передає прес-служба ВККС.

Деталі місцезнаходження приміщення складення іспиту за цим посиланням.

12 листопада 2018 року відбудеться складення анонімного письмового тестування тривалістю 150 хвилин (максимальний бал – 90).

14 листопада 2018 року відбудеться виконання практичного завдання тривалістю 330 хвилин (максимальний бал – 120).

Іспит складатиметься без використання комп’ютерної техніки.

Проведення іспиту забезпечуватимуть уповноважені представники Комісії.

Упродовж іспиту для учасників звучатимуть оголошення стосовно процедури його проведення та порядку переміщення у залі. Просимо уважно слухати оголошення та слідувати відповідним вказівкам.

Розклад дня проведення іспиту:

12 листопада 2018 року

09 год. 05 хв. – відчинення дверей для входу до приміщення складення іспиту;

09 год. 15 хв. – 10 год. 00 хв. – реєстрація на іспит;

10 год. 30 хв. – 13 год. 00 хв. – складення анонімного письмового тестування;

13 год. 30 хв. – 17 год. 00 хв. – перевірка кодованих результатів тестування.

14 листопада 2018 року

09 год. 05 хв. – відчинення дверей для входу до приміщення складення іспиту;

09 год. 15 хв. – 10 год. 00 хв. – реєстрація на іспит;

10 год. 30 хв. – 16 год. 00 хв. – виконання практичного завдання.

Із розташуванням входу до приміщення складення іспиту для учасників можна ознайомитися за цим посиланням.

Вхід до приміщення та реєстрація учасників здійснюватиметься за їх прізвищами.

Зі списками учасників іспиту (осіб, яких допущено до кваліфікаційного оцінювання станом на 08 листопада 2018 року) та визначеним для них 12 листопада 2018 року часом реєстрації на іспит можна ознайомитися у графіку за цим посиланнями: Касаційний адміністративний суд у складі Верховного СудуКасаційний господарський суд у складі Верховного Суду; Касаційний кримінальний суд у складі Верховного СудуКасаційний цивільнийсуд у складі Верховного СудуВищий антикорупційний судАпеляційна палата Вищого антикорупційного суду.

Зазначається, що у разі невідповідності прізвища особи, зазначеного у графіку, зокрема, у зв’язку з його зміною, необхідно невідкладно повідомити Комісію (за телефоном (044) 233-63-85) та взяти на іспит документ, що посвідчує відповідну зміну. 

Заплановано, що питання допуску до виконання практичного завдання розглядатиметься 13 листопада 2018 року. Інформація про результати розгляду питання буде оприлюднена на офіційному веб-сайті Комісії невідкладно після ухвалення відповідного рішення.

Час, визначений для реєстрації всіх учасників, яких допущено до виконання практичного завдання 14 листопада 2018 року, – 09 год. 15 хв.

Просимо учасників з’являтися для реєстрації завчасно. 

Перед входом до приміщення складення іспиту необхідно вимкнути мобільні телефони та інші електронні пристрої запису, відтворення, приймання та передавання інформації.

Зі схемою приміщення складення іспиту, зокрема місцями для входу та реєстрації учасників, можна ознайомитися за цим посиланням (також схема буде зображена у пам’ятці, яка видаватиметься учасникам 12 листопада 2018 року).

Для входу до приміщення та реєстрації учаснику необхідно пред’явити документ, що посвідчує його особу та громадянство України (паспорт громадянина України).

Без документа, що посвідчує особу та громадянство України, учасники до приміщення складення іспиту не допускаються.

Під час реєстрації на іспит 12 листопада 2018 року здійснюватиметься, зокрема:

1) генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для складення тестування;

2) видача індивідуальної картки;

3) видача пам’ятки учасника іспиту (зразок пам’ятки за цим посиланням).

Під час реєстрації на іспит 14 листопада 2018 року здійснюватиметься, зокрема, генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для виконання практичного завдання.

Для кожного самостійного етапу іспиту учаснику генеруватиметься окремий код.

Згенеровані під час реєстрації коди та номер сектора, визначений учаснику для складення іспиту, зазначається в індивідуальній картці учасника (видається під час реєстрації). На зворотній стороні індивідуальної картки міститься зразок правильного заповнення учасником обов’язкових полей індивідуального коду.

Видана під час реєстрації індивідуальна картка є документом, за допомогою якого учасник іспиту може дізнатися власний кодований результат. Зберігайте індивідуальну картку до визначення Комісією загальних результатів іспиту (декодованих).

Для складення іспиту учаснику видаватиметься одна індивідуальна картка.

Учасники, які успішно складуть тестування та будуть допущені до виконання практичного завдання, повинні для складення іспиту 14 листопада 2018 року мати при собі індивідуальну картку, видану їм 12 листопада 2018 року.

У пам’ятці учасника іспиту відображається схема приміщення проведення іспиту та загальна інформація про іспит. Така схема видаватиметься 12 листопада 2018 року.

У приміщенні складення іспиту працюватимуть два гардероби.

Складати іспит у верхньому одязі та головних уборах забороняється.

Учасники, які не пройшли процедури реєстрації та не здали верхнього одягу до гардероба, до зали складення іспиту не допускаються.

Після здачі верхнього одягу до гардероба та проходження реєстрації учаснику необхідно зареєструватися у секторі. Для цього слід підійти до представника Комісії у секторі, визначеному йому для складення іспиту, та посвідчити свою явку у відомості роботи сектора.

На вході до зали іспиту, у секторі та на вимогу представника Комісії учаснику необхідно пред’явити індивідуальну картку та документ, що посвідчує особу. Переміщення учасників у залі без цих документів забороняється.

Робоче місце у секторі учасник іспиту обирає самостійно.

Кожне робоче місце учасника забезпечуватиметься ручкою, пляшкою води (0,5 л) та пакетом для розміщення особистих речей, заборонених для використання під час іспиту.

Під час іспиту необхідно використовувати ручку, надану Комісією.

Пакет з особистими речами упродовж складення іспиту повинен перебувати під робочим місцем учасника.

О 10 год. 00 хв. учасники повинні перебувати за робочим місцем у секторі та підготуватися до отримання матеріалів іспиту.

У цей час на столі можуть бути вода та ліки, а також повинні бути розміщені:

12 листопада 2018 року – документ, що посвідчує особу учасника, та його індивідуальна картка;

14 листопада 2018 року – документ, що посвідчує особу учасника, його індивідуальна картка та джерела, які учасник планує використати під час виконання практичного завдання.

З 10 год. 00 хв. до 10 год. 30 хв. учасникам забороняється залишати робоче місце, зокрема для відвідування вбиральні.

Під час складення етапів іспиту (з 10 год. 30 хв. до 12 год. 45 хв. 12 листопада та з 10 год. 30 хв. до 15 год. 45 хв. 14 листопада 2018 року) переміщення учасників у залі, зокрема для відвідування вбиральні, може здійснюватись виключно з дозволу та у супроводі представника Комісії.

Представнику Комісії рекомендовано супроводжувати до вбиралень по одному учаснику іспиту із сектора. Наступний учасник може відлучитись до вбиральні після повернення із неї першого учасника відповідного сектора.

Для виходу до вбиральні під час іспиту (складення тестування, виконання практичного завдання) учаснику необхідно: 1) передати матеріали іспиту представнику Комісії; 2) мати при собі індивідуальну картку та документ, що посвідчує його особу.

Учасник може відмовитись від складення іспиту, про що складається відповідний акт. Такий учасник повинен здати екзаменаційні матеріали представнику Комісії та у його супроводі залишити приміщення складення іспиту.

Якщо особа запізнилася на складення тестування або виконання практичного завдання, вона має право пройти реєстрацію та скласти його в межах відведеного для цього часу. Додатковий час у такому разі не надається.

За необхідності звернутися до представника Комісії під час іспиту, зокрема повідомити про намір вийти до вбиральні, потрібно залишатися за робочим місцем, підняти руку та очікувати на представника Комісії, не заважаючи роботі сектора.

Після оголошення про завершення відведеного для відповідної стадії іспиту часу учасник зобов’язаний перевернути бланк відповідей тестування та/ або закрити зошит (зошити), отримані для цієї стадії, покласти ручку та, залишаючись за своїм робочим місцем, очікувати, поки уповноважені представники Комісії збиратимуть ці матеріали. Факт здавання матеріалів іспиту повинен посвідчуватися учасником у відомості роботи сектора. Учасник, який не здав матеріалів іспиту та не посвідчив факту їх здавання, зобов’язаний залишатися за робочим місцем до моменту виконання відповідних дій.

У приміщенні забезпечуватиметься чергування медичних працівників. Місце їх розміщення зображено на схемі зали. Для отримання медичної допомоги необхідно повідомити представника Комісії. До 10 год. учасник може звернутися за отриманням такої допомоги без представника Комісії.

У разі виникнення позаштатної ситуації учасник повинен повідомити про неї представника Комісії та діяти відповідно до наданих ним вказівок.

Під час іспиту здійснюється відео- та аудіофіксація і його трансляція у режимі реального часу.

Правила складення іспиту

Під час іспиту учасник має право на:

1) ввічливе та неупереджене ставлення до себе;

2) розміщення на столі води та ліків;

3) використання тестового зошита та зошита з практичним завданням для будь-яких зручних записів;

4) використання під час виконання практичного завдання виключно таких нормативно-правових актів: законів, кодексів, зокрема коментованих, постанов пленумів, а також рішень Європейського суду з прав людини. Вказані нормативно-правові акти використовуються учасниками іспиту лише на паперових носіях видавничого тиражування;

5) дострокове здавання екзаменаційних матеріалів, але не пізніше як за 15 хвилин до завершення відповідного етапу іспиту;

6) присутність під час розкриття сейф-пакетів із тестовими зошитами та зошитами з практичним завданням;

7) посвідчення факту закриття сейф-пакета із бланками відповідей та зошитами для виконання практичного завдання;

8) відмовитися від складення відповідного етапу іспиту протягом часу, відведеного для цього.

Під час складення іспиту учаснику забороняється:

1) порушувати дисципліну та загальноприйняті правила поведінки;

2) спілкуватися з іншими учасниками, зокрема отримувати від них чи передавати їм інформацію, складати іспит замість них;

3) залишати робоче місце та приміщення складення іспиту без індивідуальної картки, дозволу та супроводу уповноважених представників Комісії;

4) складати іспит до та після оголошень про початок та закінчення відповідного етапу;

5) складати іспит у верхньому одязі та головних уборах, мати при собі сумки, портфелі тощо, не складені до відповідних пакетів;

6) використовувати під час тестування будь-які джерела інформації на паперових або електронних носіях;

7) використовувати та мати на столі під час виконання практичного завдання будь-які речі або джерела інформації, окрім зошита для виконання практичного завдання, зошита з практичним завданням, індивідуальної картки, води, ліків, документа, який посвідчує особу, а також джерел, дозволених для використання під час відповідної стадії;

8) користуватися фото-, аудіо- відео- та іншими засобами для запису, відтворення та приймання-передавання інформації, зокрема мобільними телефонами, електронними книжками, смарт-годинниками, навушниками тощо;

9) копіювати або порушувати цілісність матеріалів іспиту;

10) проставляти у бланку відповідей та зошиті для виконання практичного завдання будь-які позначки, символи, літери, слова, які не передбачені ними та/або дозволяють ідентифікувати особу;

11) робити виправлення у бланку відповідей тестування та на титульній сторінці зошита для виконання практичного завдання;

12) замінювати бланк відповідей тестування та зошит для виконання практичного завдання після оголошення про початок складення відповідного етапу іспиту;

13) виносити екзаменаційні матеріали з приміщення;

14) здавати екзаменаційні матеріали пізніше ніж за 15 хвилин до завершення часу, визначеного для відповідного етапу іспиту;

15) проносити до приміщення складення іспиту небезпечні предмети та речовини, що можуть спричинити загрозу життю та здоров’ю інших осіб, які перебувають у місці проведення іспиту, а також предмети, які можуть заважати проведенню іспиту.

Під час складення іспиту учасник зобов’язаний:

1) ввічливо ставитися до уповноважених представників Комісії, спостерігачів та інших учасників іспиту;

2) слідувати вказівкам і вимогам уповноважених представників;

3) на час складення іспиту скласти особисті речі, за їх наявності, зокрема вимкнені мобільні телефони та смарт-годинники, до призначеного для цього пакета;

4) мати на столі документ, який посвідчує його особу та громадянство України, індивідуальну картку, ручку, а також матеріали іспиту;

5) правильно заповнити у бланку відповідей та на титульній сторінці зошита для виконання практичного завдання згенерований учаснику для відповідного етапу індивідуальний код;

6) правильно заповнити у бланку відповідей номер варіанта тестового зошита, отриманого ним для складення відповідного етапу іспиту;

7) після завершення часу, відведеного для відповідного етапу іспиту, здати усі отримані екзаменаційні матеріали у порядку черговості, визначеної уповноваженими представниками;

8) дотримуватись правил складення іспиту.

Особливості складення анонімного письмового тестування

Для складення анонімного письмового тестування учасник іспиту забезпечуватиметься:

1) бланком відповідей тестування;

2) тестовим зошитом.

Бланк відповідей тестування і тестовий зошит є паперовими документами.

Тестові зошити не перевіряються, не оцінюються та не є індивідуальними!

У тестовому зошиті учасник іспиту може робити будь-які зручні позначки, записи, відмітки тощо. У кінці тестового зошита містяться чорнетки – чисті аркуші паперу. Використання власних чистих аркушів паперу, блокнотів, записників тощо не допускається.

Порушувати цілісність тестового зошита забороняється.

По центру титульної сторінки тестового зошита міститься напис із номером варіанта, який необхідно відобразити у бланку відповідей тестування.

Кількість запитань у тестовому зошиті – 120.

Кожне запитання має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною.

Основи та зразки тестових запитань попередньо оприлюднені на офіційному веб-сайті Комісії у рубриці «Завдання (запитання) іспиту» підрозділу відповідного конкурсу у розділі «Конкурс на зайняття вакантних посад суддів» та у підрозділі «Тестові запитання» розділу «Оцінювання».

Бланки відповідей тестування перевіряються, оцінюються та є індивідуальними!

Обов’язковими для заповнення учасниками іспиту полями у бланку відповідей є:

1) графічне поле індивідуального коду;

2) поле індивідуального коду прописом;

3) поле варіанта тестового зошита, завдання якого виконуватимуться.

Індивідуальний код учасника для складення анонімного письмового тестування міститиметься у лівій частині титульної сторони його індивідуальної картки.

Зі зразком індивідуальної картки, правильним заповненням обов’язкових полей індивідуального коду та номером варіанта тестового зошита у бланку відповідей можна ознайомитися за цим посиланням.

Виходити за межі передбачених у бланку квадратів, а також проставляти у ньому будь-які символи, літери, слова, позначки, які не передбачені ним, заборонено. Робити виправлення у бланку також забороняється.

До оголошення про початок складення анонімного письмового тестування: 1) учаснику необхідно заповнити обов’язкові поля бланка відповідей; 2) дозволяється заміна зіпсованого бланка відповідей.

Правильність заповнення бланка відповідей тестування є обов’язком учасника іспиту!

Незаповнення та/або неправильне заповнення обов’язкових полей може унеможливити виявлення та розпізнавання бланка відповідей, внаслідок чого учасник може припинити участь у конкурсі.

Також у бланку відповідей тестування передбачено поля для заповнення правильних, на думку учасника іспиту, відповідей на запитання тестового зошита. Кількість таких полей у бланку – 120.

Методика обрахунку тестового бала:

1) правильна відповідь на одне тестове запитання – 0,75 бала;

2) неправильна відповідь на одне тестове запитання – 0 балів;

3) ненадання відповіді на одне тестове запитання – 0 балів;

4) надання двох і більше відповідей на одне тестове запитання – 0 балів;

5) незазначення або неправильне зазначення учасником номера варіанта тестового зошита – 0 балів за тестування;

6) усі бали додаються.

За результатами складання анонімного письмового тестування до виконання практичного завдання допускаються учасники, які набрали мінімально допустимий і більший бал у кількості, яка є вчетверо більшою від кількості вакантних посад суддів, на які оголошено конкурс.

Особливості виконання практичного завдання

Для виконання практичного завдання учасник іспиту забезпечуватиметься:

1) зошитом для виконання практичного завдання;

2) зошитом із практичним завданням.

Указані зошити є паперовими документами.

Зошити із практичним завданням не перевіряються, не оцінюються та не є індивідуальними!

У зошиті із практичним завданням учасник іспиту може робити будь-які зручні позначки, записи, відмітки тощо. У кінці зошита із практичним завданням містяться чорнетки – чисті аркуші паперу. Використання власних чистих аркушів паперу, блокнотів, записників тощо не допускається.

Порушувати цілісність зошита із практичним завданням забороняється.

Кількість практичних завдань, яке виконуватимуть учасники іспиту у межах одного етапу, – 1.

Обсяг зошита з практичним завданням – до 80 сторінок.

У зошиті із практичним завданням міститиметься набір матеріалів модельної судової справи з урахуванням рівня та спеціалізації суду, здатність здійснювати правосуддя у якому підтверджується. Останнім документом зошита із практичним завданням є частина модельного судового рішення.

Зразки практичних завдань попередньо оприлюднені на офіційному веб-сайті Комісії у рубриці «Завдання (запитання) іспиту» підрозділу відповідного конкурсу у розділі «Конкурс на зайняття вакантних посад суддів» та у підрозділі «Зразки практичних завдань» розділу «Оцінювання».

Практичне завдання виконується шляхом продовження викладення учасником іспиту у зошиті для виконання практичного завдання тексту модельного судового рішення за результатами розгляду по суті матеріалів модельної справи, яка міститься у зошиті із практичним завданням.

Частину тексту судового рішення, яка міститься у зошиті із практичним завданням, учаснику іспиту переписувати не потрібно. Від учасника іспиту під час виконання практичного завдання вимагається виключно продовжити викладення у зошиті для виконання практичного завдання тексту, наявного у зошиті із практичним завданням.

Практичне завдання необхідно виконувати відповідно до законодавства, яке є чинним на момент виконання цього завдання.

Практичне завдання під час іспиту у межах кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, зокрема Апеляційної палати цього суду, виконується з урахуванням законодавства, яке набирає чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Зошити для виконання практичного завдання перевіряються, оцінюються та є індивідуальними!

На титульній сторінці зошита для виконання практичного завдання єдиними та обов’язковими для заповнення учасником іспиту полями є:

1) графічне поле індивідуального коду;

2) поле індивідуального коду прописом.

Індивідуальний код для виконання практичного завдання міститиметься у правій частині титульної сторони індивідуальної картки.

Зі зразками правильного заповнення титульної сторінки зошита для виконання практичного завдання можна ознайомитися за цим посиланням.

Проставляти на титульній сторінці зошита для виконання практичного завдання будь-які інші позначки, символи, літери, слова, які не передбачені ним, заборонено. Робити виправлення на титульній сторінці цього зошита також забороняється.

До оголошення про початок виконання практичного завдання учаснику іспиту: 1) необхідно заповнити обов’язкові поля титульної сторінки зошита для виконання практичного завдання; 2) дозволяється заміна зіпсованої титульної сторінки зошита для виконання практичного завдання.

Незаповнення та/або неправильне заповнення титульної сторінки зошита для виконання практичного завдання може унеможливити його виявлення та розпізнавання, внаслідок чого учасник може припинити участь у конкурсі.

Виконувати практичне завдання у відповідному зошиті необхідно чітким та розбірливим почерком, придатним для опрацювання. Виконане практичне завдання учасником іспиту, яке неможливо прочитати, оцінюється у 0 балів.

У зошиті для виконання практичного завдання учасникам іспиту забороняється робити будь-які позначки (символи, літери, слова тощо), за допомогою яких може бути ідентифіковано особу учасника іспиту, зокрема власне прізвище! Робота учасника, який зробив відповідні позначки, оцінюється у 0 балів.

Правильність оформлення зошита для виконання практичного завдання є обов’язком учасника іспиту!

Під час виконання практичного завдання дозволяється використання виключно таких нормативно-правових актів і лише на паперових носіях видавничого тиражування: законів, кодексів, зокрема коментованих, постанов пленумів, а також рішень Європейського суду з прав людини.

Порушення цілісності видавничого тиражування нормативно-правових актів не допускається.

Доступ до електронних джерел інформації не забезпечуватиметься.

Забороняється використання, зокрема, таких джерел інформації:

- текстів судових рішень за результатами розгляду судами України справи по суті;

- інформаційних листів;

- аналітики розгляду справ судами України;

- збірників постатейних покажчиків правових позицій;

- науково-методичної літератури.

Неухильне дотримання правил складення іспиту є обов’язком учасника. Незнання цих правил не звільняє його від відповідальності, пов’язаної з участю у кваліфікаційному оцінюванні та конкурсі. Факт порушення учасником правил складення іспиту фіксуватиметься у протоколі, який може бути підставою для ухвалення Комісією рішення про визнання учасника таким, що не склав іспиту та припинив участь у конкурсі.

 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як ВККС обирала Громадську раду міжнародних експертів. Шість іноземних фахівців допоможуть у відборі суддів Антикорсуду.

Крім того, ми писали, що Вища кваліфікаційна комісія суддів переглянула рішення про допуск до конкурсів в ВС і ВАС. Частина кандидатів не зможе взяти участі в конкурсах, але двом це вдалося.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді