Нестача суддівських кадрів: Дніпровський апеляційний суд направив звернення до ВККС та ВРП

09:00, 13 февраля 2019
За останні шість років кількість суддів апеляційного суду невпинно зменшувалась.
Нестача суддівських кадрів: Дніпровський апеляційний суд направив звернення до ВККС та ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дніпровський апеляційний суд направив до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя звернення з приводу актуальної проблеми — катастрофічної нестачі суддівських кадрів.

За останні шість років кількість суддів апеляційного суду невпинно зменшувалась: з 86 фактично працюючих суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області у 2013 році до 35 суддів у 2018-му. Після ліквідації Апеляційного суду Дніпропетровської області до новоутвореного Дніпровського апеляційного суду переведено всього 25 суддів.

Середня кількість розглянутих справ на одного суддю палати з розгляду кримінальних справ за 9 місяців роботи Апеляційного суду Дніпропетровської області склала — 554,8 справ, за 3 місяці роботи Дніпровського апеляційного суду — 347,2. Щодо навантаження на суддів палати з розгляду цивільних справ, то ці показники склали відповідно 285,1 та 118,3 справ на одного суддю. У той же час річне навантаження, яке розраховане РСУ спільно з ДСА України, становить 183 справи на одного суддю!

Досі не завершене кваліфікаційне оцінювання 8 суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області, яке розпочалося навесні 2018 року, відповідно не прийнято рішення про їх переведення до новоствореного Дніпровського апеляційного суду.

Через надмірне навантаження судді Дніпровського апеляційного суду вже у жовтні 2018 року були вимушені призначати розгляд справ на березень — квітень 2019 року.

За таких обставин кожен суддя вимушений балансувати у своїй професійній діяльності між дотриманням законних строків, якості розгляду справ та вірогідністю притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення цих строків. У той же час сумлінне та доброчесне ставлення до своїх професійних обов’язків з метою якісного та своєчасного розгляду справ у найкоротші строки призводить до емоційного, а значить і професійного вигорання та змушує суддів звільнятися з роботи.

Крім того, щоденне надходження невідкладних справ та матеріалів в умовах надмірного навантаження на суддю, додаткові повноваження слідчого судді, введення нових вимог у процесуальне законодавство в частині збільшення регламентації судового процесу та обов’язкового фіксування технічними засобами судових засідань при розгляді не лише справ, а й усіх матеріалів об’єктивно не дозволяють судді забезпечити розгляд справ у строки, визначені законом.

Ситуація з вимушеним недотриманням строків розгляду справ є порушенням Європейської конвенції з прав людини, відповідальність за що має нести держава та самі судді, які у цих складних умовах працюють за межею фізичного та психологічного виснаження.

Суд відмітив, що така ситуація підриває довіру суспільства до судової гілки влади України, сприяє зниженню престижу роботи судді. А також негативно позначається на міжнародному іміджі України як правової держави, що обрала європейський вектор розвитку.

"Забезпечуючи права громадян на своєчасні строки розгляду їх справ, створюючи належні нормовані умови праці для суддів та розуміючи проблеми очолюваних вами органів, просимо вас знайти можливість у найкоротші строки завершити кваліфікаційне оцінювання суддів Дніпровського апеляційного суду: Н.М. Онушко, М.М. Пищиди, М.Ю. Петешенкової, Н.І. Калініч, О.М. Кононенко, Г.В. Кондакова, Р.В. Мудрецького, В.О. Остапенко. А під час відрядження суддів до іншого суду для здійснення правосуддя у першу чергу враховувати нагальну потребу Дніпровського апеляційного суду у кваліфікованих суддівських кадрах", — йдеться у повідомленні.

З повним текстом звернення можна ознайомитися тут і тут.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судді Миколаївського апеляційного суду запропонували зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку.

Крім того, ВККС провела співбесіди з кандидатами на зайняття посад суддів Антикорсуду. Комісія оголосила рішення щодо 9 кандидатів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки