Погрози судді Північного апеляційного господарського суду: ВРП звернулася до ГПУ

10:28, 14 марта 2019
Суддя повідомила про втручання в її діяльність.
Погрози судді Північного апеляційного господарського суду: ВРП звернулася до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 12 березня 2019 року розглянула повідомлення судді Київського апеляційного господарського суду (нині — Північного апеляційного господарського суду) Антоніни Олександрівни Мальченко про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський поінформував, що, за повідомленням судді, у її провадженні перебуває справа за заявою акціонерного товариства «Сбербанк».

1 жовтня 2018 року до Київського апеляційного господарського суду надійшло повідомлення за підписом голови правління акціонерного товариства «Сбербанк», адресоване судді А.О. Мальченко, в якому, зокрема, викладено таке: «З даного моменту будь-які дії, спрямовані на утиск інтересів АТ «Сбербанк», або дії, вчинені на користь опонентів АТ «Сбербанк» будуть розцінюватись керівництвом АТ «Сбербанк» в якості умисних перешкод інтересам Російської Федерації в Україні та потягнуть за собою наслідки у вигляді відкриття кримінальних проваджень стосовно таких осіб Слідчим комітетом Російської Федерації».

12 жовтня 2018 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшла заява судді А.О. Мальченко про те, що після внесення 8 жовтня 2018 року її повідомлення про втручання у діяльність судді до Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя 11 жовтня 2018 року на її телефонний номер у додатку Viber надійшла низка повідомлень із пропозицією прислухатись до поради та протягом 24 годин забрати з Вищої ради правосуддя вказану заяву про втручання в діяльність як судді, а також із погрозами, що в іншому випадку вказана особа вдасться до певних методів. Судді рекомендовано подумати про безпеку сина. Оскільки на зазначені повідомлення суддя не відповідала, у наступних повідомленнях автор заявив, що суддя почала його злити, тому він навідається до неї.

«Таким чином, встановлені під час перевірки обставини свідчать про втручання у діяльність судді А.О. Мальченко щодо здійснення правосуддя, а отже, наявні підстави для вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», — підсумував член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський.

17 жовтня 2018 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшло звернення голови правління АТ «Сбербанк» про те, що товариству стало відомо про надходження на ім’я декількох суддів господарських судів листів із «погрозами» від банку у разі неприйняття рішення на користь банку з відвертим маніпулюванням фактами. Повідомлено, що всі такі листи підроблено, а банк не причетний до факту їх виготовлення, відправлення чи подання. Поінформовано, що банком вживаються заходи з метою нівелювання наслідків спланованої провокації проти банку та для встановлення і покарання причетних до цього осіб, зокрема банк звернувся до Генеральної прокуратури України для проведення розслідування щодо вказаних фактів.

З відповіді Головного управління Національної поліції у місті Києві стало відомо, що за результатами проведеної перевірки відомості, викладені у зверненні судді А.О. Мальченко, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією – кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, та розпочато досудове розслідування, про що заявника поінформовано.

Розглянувши повідомлення судді Північного апеляційного господарського суду А.О. Мальченко про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Північного апеляційного господарського суду А.О. Мальченко.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звернеться до Верховної Ради щодо втручання в діяльність депутата.

Також стало відомо, що ВРП погодилася з правомірністю звільнення прокурора через його неетичну поведінку.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси