Основні аспекти оренди квартири: корисні поради

17:10, 12 апреля 2019
Головні аспекти, які треба врахувати, якщо ви вирішили орендувати квартиру.
Основні аспекти оренди квартири: корисні поради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішній день основні тенденції у всіх сферах життя формує саме покоління Z. Молоді, креативні, талановиті, вони вже не ставлять за головну мету свого життя придбання та облаштування «гніздечка» на довгі роки та покоління. Все проходить легко: змінюються квартири, будинки, міста, країни і навіть континенти. Звичайно, що й ринок оренди квартир у такому вихорі змін зараз перебуває на верхівці свого процвітання, і не тільки у столиці. При цьому ріелтори кажуть, що у 95% випадків орендарі і орендодавці відмовляються від нотаріального посвідчення договорів оренди. Експерти стверджують, що сторони уникають цієї процедури через прагнення мінімізувати податкову відповідальність перед державою. Якщо ж ДФС виявить такі порушення, власник заплатить штраф у розмірі від трьох до восьми прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Як же безпечно зняти квартиру і уникнути при цьому матеріальних втрат та психологічних стресів? «Судово-юридична газета» дослідила це питання та виділила кілька корисних порад:

  • Перевіряйте право власності. Якщо ви знайшли квартиру своєї мрії, оглянули всі кімнати, познайомилися з сусідами і вже зовсім готові відкривати гаманець та діставати гроші, попросіть у власника документи на квартиру. В документі має бути зазначено дані саме цієї квартири та саме цього власника. Звісно, паспорт власника квартири попросити слід у першу чергу. В ідеалі зробіть копії з цих документів. Але остаточно перевірити право власності можна за допомогою відкритого реєстру «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно». У разі, якщо житло знаходиться у спільній власності, зверніть на це увагу, адже договір оренди повинен укладатися з усіма співвласниками. Тоді кожен співвласник особисто підписує договір оренди або видає іншому власнику нотаріально завірене доручення. Якщо квартира купувалася в період шлюбу, також не обійтися без згоди подружжя на укладення договору. Навіть якщо договір не нотаріальний. Адже у разі неотримання згоди подружжя цей договір визнається недійсним дуже швидко.
  • Оформіть договір оренди квартири. Можна вдатися до допомоги знайомого юриста або самостійно знайти форму договору в інтернеті і доповнити її умовами, що є для вас принциповими. Договір не вимагає нотаріального посвідчення. Оптимальний строк дії договору оренди складає 6 місяців з подальшою пролонгацією (продовженням строку). Наприклад, якщо жодна зі сторін за 45 днів не повідомить іншу про припинення дії договору, він вважається пролонгованим на той же період.
  • Перевіряйте написане в договорі. Обов'язково має бути зазначено дату укладення договору і вказано реквізити обох сторін: ПІБ і адреси. Можна вказати і паспортні дані, але це не є суворою вимогою. Повинен бути описаний об'єкт оренди (квартира або кімната), тут же мають бути реквізити щодо права власності.
  • Вивчіть обов'язки і права обох сторін. Там має бути чітко вказано, що орендодавець зобов'язаний повернути вам страховий депозит, якщо у нього немає до вас матеріальних претензій. Страховий депозит — це сума, яку ви передаєте орендодавцю разом з першим внеском за оренду в обмін на ключі. Він потрібен, щоб забезпечити збереження самої квартири і майна всередині. Тобто якщо ви, наприклад, зламали меблі або забруднили шпалери, при виїзді з цього депозиту утримають вартість нанесеної вами шкоди. З нього ж утримають борги по закріпленим за вами комунальним або орендними платежами. Якщо ви нічого не зламали і не зіпсували, орендодавець має повернути вам депозит. Тут же пропишіть і про усунення наслідків, що трапилися не з вини орендаря. Це обов'язок власника. Тобто якщо квартира постраждала від затоплення через сусідів або комунальні служби, ремонт — турбота власників, а не ваша. Звісно, якщо аварія сталася з вини орендаря, тобто вашої, ви самі повинні усувати наслідки.
  • Пам’ятайте про акт прийому-передачі. До договору додаються копії акту прийому-передачі квартири, який також має бути підписаний у двох примірниках. Якщо такого акта не буде або в ньому не буде докладно описано, в якому стані на момент здачі знаходиться квартира, які в ній перебувають речі і як вони виглядають, це може вийти вам боком. Через тиждень господарі можуть «забути», що посудомийна машина вже рік не працює, а в раковині була велика тріщина, і стануть звинувачувати у цих пошкодженнях саме вас. Суд стане на їхній бік, і вам доведеться за це платити.
  • Означте письмово порядок розрахунків. Будете ви сплачувати щомісяця, щопівроку чи щотижня, буде це готівка чи перерахунок на картку, а також інші важливі нюанси треба обов’язково означити у договорі. При цьому важливо й те, яке саме підтвердження оплати ви матимете. У разі розрахунку готівкою не соромтеся просити розписку у власника. Це передача коштів, і які б гарні у вас не були стосунки з орендодавцем, краще все ж перестрахуватися.


Отже, дотримуючись простих порад, ви зможете убезпечити себе від багатьох неприємних моментів у майбутньому і зробити проживання ув новій квартирі максимально комфортним та затишним.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» давала поради громадянам, як слід поводити себе у суді та які можуть бути наслідки порушення правил поведінки.

Також нещодавно ми публікували поради від МОЗ як легко і швидко підняти собі настрій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва