Депутати пропонують підвищити відповідальність за спалювання листя

16:31, 3 мая 2019
У Верховній Раді розпочинають боротьбу з забрудненням повітря.
Депутати пропонують підвищити відповідальність за спалювання листя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

24 квітня до Верховної Ради України група народних депутатів (І. О. Котвіцький, Я. Я. Безбах, В. Й. Розвадовський) подала проект закону №10246 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за випалювання сміття і залишків рослинності.

За словами авторів, випалювання сміття, інших рослин та їх залишків на сьогодні залишається однією з найбільш актуальних екологічних проблем для довкілля та здоров’я людини, адже викиди токсичних продуктів згоряння забруднюють атмосферне повітря, а розведені навмання багаття можуть призвести до неконтрольованих масштабних пожеж і значних збитків. Опосередкованим наслідком випалювання рослинності та сміття у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць також є суттєве обмеження видимості на автомобільних дорогах, що додатково провокує зростання кількості дорожньо-транспортних пригод.

Для вирішення означених проблем проектом пропонується доповнити КУпАП відповідними положеннями щодо пожежонебезпечного накопичення рослинності і сміття, яке дуже часто також спалюється поряд із рослинністю та залишками рослинності.

Крім того, перелік місць із підвищеною небезпекою вчинення таких правопорушень, який передбачено нормами КУпАП, пропонується доповнити смугами відводу автомобільних доріг та залізниць, якщо такі дії спричинили погіршення видимості на автомобільному шляху (з урахуванням викладеного вище обґрунтування), територією зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Законопроектом також пропонується підвищити відповідальність за викидання сміття і недопалків, адже саме недопалки часто стають причиною неконтрольованих пожеж та перетворюють оточуюче середовище на своєрідну рекламу тютюнопаління.

Повноваження складати протоколи про відповідні правопорушення законопроектом покладаються на посадових осіб Національної поліції.

Як прокоментував один з авторів законопроекту, народний депутат Ігор Котвіцький, «мова йде про дуже розповсюджене в Україні явище — весняне спалювання листя, рослин та іншого непотребу, що залишився після зими. Екологи виступають проти цього, справедливо вказуючи на шкоду для довкілля та здоров’я людей від токсичних викидів продуктів згоряння. Але наші співгромадяни не зважають на попередження фахівців. До того ж, існує інший бік проблеми: розведені навмання та залишені без нагляду багаття можуть призвести до масштабних неконтрольованих пожеж».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  розглядала законопроект щодо оренди квартир.

Також нещодавно ми писали про проект закону щодо розмитнення автомобілів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду