Кабмін зобов’язали вирішити питання порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури

10:00, 15 мая 2019
Вкотре констатовано бездіяльність Кабінету міністрів в пенсійних питаннях.
Кабмін зобов’язали вирішити питання порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду зобов’язав Кабінет міністрів України вжити заходів та прийняти рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури.

Позивач просив визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів України в частині неприйняття порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, як це передбачено ч. 20 ст. 86 Закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року №1697-VII (далі — Закон №1697-VII) та зобов'язати Кабінет міністрів України протягом 30 днів з дня набрання рішенням законної сили вжити заходів та прийняти рішення про встановлення та затвердження порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури.

В обґрунтування вказаних вимог позивач зазначав, що ч. 18 ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» від 05 листопада 1991 року № 1789-XII (далі — Закон №1789-XII) та ч. 20 ст. 86 Закону №1697-VII у редакції 1991 та 2014 років було врегульовано питання проведення перерахунку пенсій прокурорсько-слідчим працівникам та визначено умови їх перерахунку. Водночас після прийняття Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII (далі — Закон №76-VIII) з 01 січня 2015 року умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури має визначати Кабінет міністрів України.

Проте положень, які б закріплювали можливість перерахунку пенсії у зв'язку з підвищенням розміру заробітку працюючих працівників прокуратури, Кабінетом міністрів України прийнято не було.

Бездіяльність Кабінету міністрів протягом тривалого часу, а саме: неприйняття рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій пенсіонерам прокуратури, призвела до неможливості пенсійних органів провести перерахунок пенсій працівникам прокуратури та до численних звернень пенсіонерів до суду щодо оскарження таких дій територіальних управлінь Пенсійного фонду України. Обираючи ефективний спосіб захисту порушеного права позивача, суди попередніх інстанцій правильно зобов’язали Кабінет міністрів України вжити заходів і прийняти рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, яке він мав ухвалити ще до 25 січня 2015 року

Рішенням суду першої інстанції — Окружним адміністративним судом м. Києва від 07 листопада 2018 року, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2019 року, позовні вимоги задоволено.

Верховний Суд у постанові від 24 квітня 2019 року №826/8546/18 звертає увагу, що Кабінет міністрів України протягом тривалого часу ухиляється від прийняття рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, необхідність прийняття яких Законом №1697-VІІ покладено саме на відповідача, що, у свою чергу, призвело до неможливості пенсійних органів провести перерахунок пенсій працівникам прокуратури та численних звернень пенсіонерів до суду щодо оскарження таких дій територіальних управлінь Пенсійного фонду України.

ВС вказав, що, обираючи ефективний спосіб захисту порушеного права позивача, суди попередніх інстанцій правильно зобов'язали Кабінет міністрів України вжити заходів та прийняти рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, яке останнім мало бути прийнято ще до 25 січня 2015 року.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла щодо позиції Великої Палати Верховного Суду  відносно питання, які протоколи КУпАП не оскаржуються окремо від постанови суду.

 

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси