Зеленський відмінив указ про оплату послуг нотаріусів

18:45, 20 июня 2019
Тепер вартість послуг визначатиметься за домовленістю сторін.
Зеленський відмінив указ про оплату послуг нотаріусів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 червня Президент України Володимир Зеленський відмінив низку указів усіх своїх попередників. Зокрема, йдеться й про указ від 10 липня 1998 року №762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій».

Даним указом встановлювався розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних  дій приватними нотаріусами, як такий, що  не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке  справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Також там зазначалося, що до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не   включаються суми, одержані в результаті відчуження майна, що належить громадянам на праві власності за договорами, посвідченими в установленому законом порядку.

Таким чином, тепер нотаріусам можна платити менше 1% від вартості нерухомості.

«Ринок нотаріальних послуг є дуже конкурентним, а наявність такого «бонусу» його викривляла та призводила до виникнення "сірого" ринку, коли якась частина платежу повертається клієнтові "під столом". Вартість оформлення операцій з нерухомістю тепер знизиться!» —  прокоментувала прес-секретар Зеленського Юлія Мендель причини такого рішення Президента.

При цьому Нотаріальна палата України у своєму розясненні зазначила, що скасування указу №762 має відбуватися в іншому порядку з урахуванням положень Конституції України на підставі відповідного закону, який передбачає альтернативне регулювання того чи іншого економічного питання.

Окрім того, з прийняттям такого рішення нотаріуси вбачають серйозну загрозу існуванню державних нотаріальних контор, що є реальною небезпекою для правової системи України та сприятиме розвитку рейдерства.

Таким чином, як зауважила НПУ, оплата вчинюваних нотаріальних дій здійснюється у відповідності до Закону України «Про нотаріат», з урахуванням положень Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала,  як саме Президент збирається боротися з корупцією в судах.

Також сьогодні КСУ визнав Указ Президента про досротрокові вибори конституційним.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді