Верховний Суд з’ясував, що заробітну плату можна зазначати в іноземній валюті

17:17, 8 июля 2019
Визначення розміру заробітної плати у гривні із зазначенням еквівалента суми в іноземній валюті відповідає законодавству.
Верховний Суд з’ясував, що заробітну плату можна зазначати в іноземній валюті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду по справі №761/21776/16-ц визнав правомірним зазначення розміру заробітної плати в іноземній валюті.

Позивач звернувся до суду з позовом до ТОВ про стягнення заробітної плати.

Під час розгляду справи ТОВ подало зустрічний позов до позивача про визнання недійсною додаткової угоди до трудового договору та визнання розміру заробітної плати.

Проблема полягала в тому, що в пункті 1 цієї додаткової угоди зазначено, що пункт 3.3 трудового договору між ТОВ та позивачем викладено у наступній редакції: «За виконання обов`язків, передбачених цим трудовим договором, заступнику директора щомісяця виплачується за рахунок коштів товариства заробітна плата в розмірі 6 500 євро після відрахування всіх належних податків та платежів, що виплачується в національній валюті України — гривні, відповідно до готівкового курсу продажу грн/євро станом на фактичну дату виплати».

Шевченківський районний суд м. Києва у задоволенні позову ТОВ відмовив. Рішення суду мотивоване тим, що чинне законодавство України передбачає можливість визнання недійсними саме умов трудового договору в контексті погіршення становища працівника. Аналіз умови спірної додаткової угоди щодо виплати заробітної плати свідчить про те, що працедавець та працівник домовились, що такі виплати здійснюються у національній валюті України — гривні.

Рішення суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що визначення розміру оплати праці працівника віднесено законом до компетенції особи працедавця, яка наділена правом прийому на роботу і не може бути визначена рішенням суду, як про те просить позивач. Отже, укладена сторонами додаткова трудова угода щодо оплати праці ґрунтується на статті 21 КЗпП України.

Касаційна інстанція вважає, що сторони трудового договору визначили розмір заробітної плати у гривні із зазначенням еквівалента суми в іноземній валюті, що не суперечить статтям 192, 533 ЦК України.

Закон передбачає обов`язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, однак не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов`язань іноземної валюти або інших розрахункових величин.

Як ми вже писали раніше, Верховний Суд визначився, які документи вважаються належно посвідченими.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді