Руслан Стефанчук: за кнопкодавство і прогули депутати будуть нести кримінальну відповідальність

14:13, 23 августа 2019
Однією з перших законодавчих ініціатив буде введення кримінальної відповідальності народних депутатів за кнопкодавство.
Руслан Стефанчук: за кнопкодавство і прогули депутати будуть нести кримінальну відповідальність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після урочистого ранкового засідання 29 серпня Верховна Рада відразу приступить до нагальних питань. Про це під час брифінгу повідомив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук та пообіцяв, що перше робоче засідання буде цікавим.

Також під час брифінгу щодо результатів засідання підготовчої депутатської групи глава партії «Слуга народу» Дмитро Разумков та Руслан Стефанчук прокоментували введення електронного голосування у парламенті.

Що стосується сенсорної кнопки, Дмитро Разумков повідомив, що ця система не має сертифікату, а тому є питання до її відповідності новітнім викликам: «Боротьба з кнопкодавством потрібна, але треба, щоб і Рада працювала. Сенсорна кнопка, наскільки мені відомо, не передбачена регламентом ВР».

Руслан Стефанчук підкреслив, що питання ідентифікації голосування є першочерговим. Втім, для запровадження системи «Рада-4» необхідно поставити технічне завдання та виписати процедуру в регламенті парламенту. Випробування нової системи безпосередньо під час роботи Верховної Ради може завадити її нормальній діяльності.

«Ми готові поки використовувати «Раду-3», але маємо вводити запобіжники. Це кримінальна відповідальність за кнопкодавство та за прогули депутатами пленарних засідань. Тому ми плануємо внести зміни до Конституції стосовно того, що кнопкодавство і прогули є безумовною підставою для втрати депутатського мандата. Таким чином, будуть діяти паралельно два інструменти: кримінальна відповідальність та загроза втрати мандата».

Руслан Стефанчук відзначив, що до регламенту планується внести чимало змін для приведення його у відповідність до Конституції. Зокрема, це стосується переходу на електронний документообіг і оптимізації процедури, щоб уникнути депутатського спаму.

Втім, більш чітко зміни та законопроекти, які планується поставити на голосування першими, спікери під час брифінгу коментувати не стали, лише зазначивши, що питання зняття депутатської недоторканності є в переліку першочергових ініціатив.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва