Перше засідання нової Ради, онлайн-трансляція

16:19, 29 августа 2019
Верховна Рада IX скликання проводить своє перше засідання 29 серпня.
Перше засідання нової Ради, онлайн-трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України IX скликання проводить своє перше засідання у четвер 29 серпня. «Судово-юридична газета» опублікувала фотографії першого засідання оновленого парламенту.

Сьогодні депутати повинні сформувати Тимчасовий президіум першої сесії Ради. Згідно із затвердженим підготовчою депутатською групою складом, до нього ввійдуть: Дмитро Разумков («Слуга народу») — керівник групи, Руслан Стефанчук («Слуга народу»), Юлій Іоффе («Опозиційна платформа — За життя»), Андрій Кожем’якін («Батьківщина»), Михайло Забродський («Європейська солідарність») і Ярослав Железняк («Голос»). Також на першому засіданні парламентарі повинні сформувати депутатські фракції та депутатські групи.

Крім того, Андрій Парубій має виступити з доповіддю про стан законодавчої роботи в парламенті. Можливо, саме сьогодні оберуть нового спікера парламенту та його заступників. Після цього вже новий голова Ради вестиме пленарне засідання, а тимчасовий президіум першої сесії парламенту припинить свою діяльність.

Також депутати оберуть Рахункову комісію. У перший день роботи новообрані парламентарі матимуть змогу призначити нового прем’єр-міністра та деяких міністрів, зокрема, за представленням Президента України.

На засідання 29 серпня перед депутатами виступить Президент Володимир Зеленський із позачерговою заявою про внутрішній та зовнішній стан України. Також нардепи затвердять перелік і склад комітетів та визначать порядок денний роботи парламенту.

На порядку денному Верховної Ради сьогодні, 29 серпня, зазначено один законопроект.

«У нас зараз один законопроект на порядку денному — зняття депутатської недоторканності», — зазначив народний депутат Данило Гетьманцев.

Дійсно, згідно з порядком денним, сьогодні депутати мають розглянути лише одну законодавчу ініціативу — проект Закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (реєстр. № 7203).

Данило Гетьманцев також висловив подив тому, що партія «Європейська солідарність» виступила проти включення питання про депутатську недоторканність до порядку денного першого дня роботи нового парламенту.

«ЄС» намагалася завадити тому, щоб ми сьогодні розглянули цей законопроект. Хоча всі партії підтримали даний законопроект про зняття депутатської недоторканності», — додав він.

У свою чергу представниця партії «Європейська солідарність» Софія Федіна зазначила: її партія вважає, що ухвалення такого законопроекту закладає порушення закону. 

«Ми зараз маємо внести його до порядку денного, має бути час на обговорення, на подання своїх пропозицій. Інакше це буде порушенням процедури», — підкреслила вона.

Нагадаємо, що народний депутат і представник президента в парламенті Руслан Стефанчук розповів, що зараз також розглядається ідея скорочення кількості депутатів до 300 осіб. Окрім того, планується введення додаткових підстав для позбавлення статусу нардепа — кнопкодавство і прогули.

Також планується ухвалити законодавчі ініціативи, пов'язані з перезапуском судової системи, прокуратури, антикорупційних органів.


00.30 Верховна Рада України ухвалила Постанову про Попереднє схвалення Занонопроекту «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».


23.43 Комітет рекомендує Верховній Раді попередньо схвалити законопроект №7203 про скасування недоторканності народних депутатів.


23.35 За призначення на посаду генерального прокурора Руслана Рябошапки віддали голоси 312 депутатів.


23.07 Депутати проголосували за звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. За - 317 голосів.
Почалась процедура призначення Руслана Рябошапки на посаду генпрокурора.


22.59 Зеленський попросив відпустити із залу Ради весь новий склад Кабміну. Вони йдуть на своє перше засідання.


22.01 Комітет Ради схвалив звільнення Луценка і рекомендує до призначення Рябошапку.

Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України рекомендував звільнити Юрія Луценка з посади генпрокурора. Про це оголосив голова комітету Денис Монастирський.

За те, щоб рекомендувати Верховній раді прийняти постанову про згоду на звільнення Луценка президентом України, проголосували 22 члени комітету, двоє - утрималися.

Комітет Верховної ради України з питань правоохоронної діяльності рекомендує ВР призначити Руслана Рябошапку генеральним прокурором.


21.30 В засіданні Ради оголошено перерву на 30 хвилин.


21.27 Нардепи 318 голосами підтримали формування комітетів парламенту. Також Рада прийняла постанову про голів комітетів.


21.05 Рада затвердила склад нового Кабміну, за проголосував 281 нардеп. Крім того, Рада звільнила прем’єра Володимира Гройсмана.

Зазначимо, що портфелі у Кабміні розподілені наступним чином:

Дмитро Кулеба - віцепрем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції;

Михайло Федоров - віцепрем'єр-міністр України - міністр цифрової трансформації;

Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства;

Оксана Маркарова - міністр фінансів України;

Владислав Криклій - міністр інфраструктури України;

Олена Бабак - міністр розвитку громад і територій України;

Анна Новосад - міністр освіти і науки України;

Зоряна Скалецька - міністр охорони здоров'я України;

Володимир Бородянський - міністр культури, молоді та спорту України;

Олексій Оржель - міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України;

Юлія Соколовська - міністр соціальної політики України;

Арсен Аваков - міністр внутрішніх справ України;

Дмитро Дубілет - міністр Кабінету Міністрів України;

Денис Малюська - міністр юстиції;

Оксана Коляда - міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.


21.02 Депутати, обрані в кабмін складають повноваження. Рада голосує з кожного індивідуально.


20.47 Депутат Олександр Качура впевнений, що проект закону про зняття депутатської недоторканності буде проголосований сьогодні. Будуть внесені зміни до конституції України і ряд законів, включаючи закон про статус народного депутата. Для цього цілком можуть зібратися необхідні 300 голосів.

Крім того, депутат вважає, що пільги нардепів повинні бути обмежені. Зокрема це стосується компенсації вартості проїзду.


19:31 319 нардепів підтримали кандидатуру Ігоря Баканова на пост глави СБУ. Таким чином главою СБУ призначений Баканов. Після голосування в Раді оголосили перерву на 15 хвилин.


19:13 Тепер Рада повинна проголосувати за призначення Івана Баканова на посаду глави СБУ. Він вийшов на трибуну.

«Насправді робота Служби безпеки дуже проста. Ми повинні забезпечувати справедливий розподіл основних соціальних благ. Законність і справедливість. Як це зробити? Зробити це дуже просто. Для цього ми всі повинні жити за законом і за принципами. Чи не за поняттями, а саме принципам. Для цього ми повинні реформуватися. Влада тільки тоді влада, коли вона має сміливість піти проти самої себе для забезпечення прав і основних свобод людей.
Коли співробітника СБУ зустрічає проста людина і посміхається йому у відповідь, оскільки він відчуває себе в безпеці. Тільки тоді це реформа.
Від нас все вимагають демілітаризації, в тому числі наші міжнародні партнери. Для нас це не вимога, для нас це мрія. Оскільки демілітаризація означатиме, що в нашій країні торжествує світ. Звичайно, для цього доведеться чимало зробити. І при вашій допомозі прийняти новий закон про СБУ, який усуне деструктивну конкуренцію між правоохоронними органами », — підкреслив Іван Баканов.


19:12 Розглядають подання Президента про звільнення голови СБУ Василя Грицака. 330 голосів - за. Звільнено.


19:10 Вадим Пристайко - новий міністр закордонних справ. "За" - 310 голосів


19:00 Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив кореспонденту "Судово-юридичної газети", що внесення змін стосовно скасування адвокатської монополії торкнеться лише державних органів. «Зміни стосовно монополії будуть внесені лише частково, для приватних осіб вона продовжить діяти», — відмітив він.


18:45 Нардепи перейшли до питання призначення міністра закордонних справ. Розглядається кандидатура Вадима Пристайко.


18:44 314 нардепів підтримали кандидатуру Андрія Загороднюка на пост глави Міністерства оборони України. Таким чином, Загороднюк обраний міністром оборони України.


18:20 Засідання поновили. На трибуні кандидат на пост міністра оборони Андрій Загороднюк. Він розповідає, що з 2014 року займався реформами збройних сил, а до цього єдине його ставлення до військових було - проходження служби на військовій кафедрі. Головними завданнями називає боротьбу з корупцією і приведення армії до стандартів НАТО і європейським стандартам.


17:53 В Раді оголосили перерву.


17:55 Олексій Гончарук обраний прем’єр-міністром України. За — 290. Проти — 27. Утримались — 35. Не голосували — 66.


17:53 Народний депутат Дмитро Лубінець (група «За майбутнє») звернувся до Олексія Гончарука та зазначив: «Я людина, яка представляє Донецьку область. Коли ви сказали, що люди перестали боятися, перша думка була: приїдьте в Донецьку область, приїдьте в Луганську. Тому перше, що треба зробити, — це припинити війну. Саме це дасть можливість зростати економіці України»


17:40 Святослав Вакарчук зазначив, що наразі «Голос» не є частиною коаліції, не брала участь в обговореннях.

«Ми готові підтримати всі позитивні новації, які запропонує уряд, але за кандидатуру Олексія Гончарука ми голосувати не будемо», — зазначив він.


17:30 «Європейська солідарність» і «Голос» заявили, що голосувати за Гончарука не будуть.


17:20 Олексій Гончарук виступає з промовою.

«Місія Міжнародного валютного фонду прибуде до Києва протягом найближчих тижнів», — зазначив Олексій Гончарук.

Гончарук зазначив, що Україні потрібна нова довгострокова програма з МВФ на 3-4 роки.

Також він підкреслив, що його командою вже напрацьовано 37 законопроектів.

До нового уряду повинні увійти:

Дмитро Кулеба - віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції;
Михайло Федоров - віце-прем'єр-міністр України - міністра цифрової трансформації;
Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства;
Оксана Маркарова - міністр фінансів України;
Олексій Оржель - посада міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України;
Владислав Криклій - міністр інфраструктури України;
Олена Бабак - міністр розвитку громад і територій України;
Анна Новосад - міністр освіти і науки України;
Зоряна Скалецька (Черненко) - міністр охорони здоров'я України;
Володимир Бородянський - міністр культури, молоді та спорту України;
Юлія Соколовська - міністр соціальної політики України;
Арсен Аваков - міністр внутрішніх справ України;
Оксана Коляда - міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України;
Дмитро Дубілет - міністр Кабінету Міністрів України;
Вадим Пристайко - міністр закордонних справ;
Андрій Загороднюк - міністр оборони.


17:15 Депутати перейшли до питання призначення глави уряду. Президент України вніс подання на посаду прем’єр-міністра Олексія Гончарука.


17:00 Наприкінці промови Володимир Зеленський відреагував на репліку Дмитра Разумкова стосовно оголошення перерви: «Яка перерва? Давайте працювати».

Потім Володимир Зеленський сів на місце Президента у парламенті та зазначив: «Я нікуди більше не піду».


16:55 З посланням виступає Президент Володимир Зеленський. Він починає свою промову: «Будь ласка, сідайте. Давайте працювати, менше смс. Народ чекає... Працюйте — швидше буде фуршет». Президент наголосив, що перші його 100 днів роботи були прогулянкою з вимкненими фарами на першій швидкості, а тепер з'явилася можливість переключитися на п'яту швидкість і провести реформи.


16:50 Триває рейтингове голосування. Найбільше голосів у Олени Кондратюк.

Друге голосування. Олена Кондратюк обрана віце-спікером Верховної Ради. За — 318 голосів.


16:45 Слово бере Святослав Вакарчук, каже, що «Голос» проголосує тільки за Джемілєва або Кондратюк. Кандидатуру Шуфрича він вважає неприйнятною.


16:40 Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про відстрочку штрафів за «євробляхи».

Документ зареєстрований 29 серпня під № 1030. Глава держави маркував законопроект як невідкладний. Однак його текст поки на сторінці Ради не з'явився.


16:27 Парламентарі перейшли до обрання заступника голови Верховної ради. 


16:17 Парламентарі обрали Руслана Стефанчука першим віце-спікером Ради. Його кандидатуру підтримали 330 нардепів.


15:55 «Слуга народу» пропонує на посаду першого віце-спікера Руслана Стефанчуак, ОПЗЖ запропонувала Нестора Шуфрича.

Пропозиція «Європейської солідарністі» — Мустафа Джемілєв на посаду заступника голови ВР, «Батьківщина» пропонує на цю посаду Олену Кондратюк.


15:48 Під час першого пленарного засідання спікер Верховної Ради Дмитро Разумков назвав ключові напрямки діяльності парламенту.


15:35 Нардепи 382 голосами підтримали обрання Дмитра Разумкова главою Верховної Ради.


15:28 Народний депутат Оксана Савчук (позафракційна від ВО «Свобода) зазначила, що при розподілі комітетів механізм не був прозорим. «Як ви бачите роботу з позафракційними депутатами?» — запитала вона Дмитра Разумкова. Він відповів, що ставлення до всіх депутатів має бути рівним.

Народний депутат Ірина Геращенко підняла питання стосовно того, чи буде Дмитро Разумков вимикати мікрофон кожному депутату, який розмовлятиме не українською мовою. Той відповів, що все має відбуватися в рамках регламенту.


15:20 Президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону щодо скасування адвокатської монополії


15:05 На сайті Ради з'явилися кілька постанов щодо кадрових питань. Зокрема, постанови про призначення Руслана Рябошапки главою Генпрокуратури, Івана Баканова — головою Служби безпеки України.


15:00 Кандидат на посаду спікера Дмитро Разумков назвав ключові напрямки діяльності парламенту.

Перший напрямок  це реформа Верховної Ради. «Саме для цього ми повинні виконати обіцянку практично всіх депутатських фракцій та зняти депутатську недоторканність. Ввести відповідальність за кнопкодавство та за прогули. Саме для цього ми повинні створити ефективний механізм відкликання народного депутата, якщо він втратив довіру виборця, незалежно від того, яким чином він був обраний».


14:50 Кандидатура на посаду спікера Верховної Ради внесена одна — це Дмитро Разумков.

Фракція «Європейська солідарність» каже про те, що перед внесенням кандидатури мають бути роздані матеріали.

Руслан Стефанчук назвав це питанням до апарату.


14:35 Рада продовжила засідання. У парламенті виступає спікер Ради 8 скликання Андрій Парубій.


14:25  Народні депутати в кулуарах Верховної Ради розповіли, яких міністерств не буде в новому уряді.

Зокрема, планується ліквідувати Міністерство з питань агропромислового комплексу (Мінагрополітики).

Також не буде окремого Міністерства екології та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

За словами нардепа від «Слуги народу» Руслана Горбенка, ці міністерства будуть інтегровані в уряд іншим чином. Так, буде створено Міністерство енергетики та екології, а функції Міністерства з питань тимчасово окупованих територій будуть виконуватися шляхом впровадження у кожному міністерстві відповідної посади (можливо, заступника міністра), яка буде відповідати за питання тимчасово окупованих території (можлива назва — з питань реінтеграції Донбасу).

«Були надії, що це Міністерство з питань тимчасово окупованих територій залишиться, однак останній скандал з одним з керівників цього відомства (йдеться про справу заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака) дискредитував його ідею», — зауважив депутат.


14:05 Представник партії «Опозиційна платформа — За життя» Ренат Кузьмін  склав присягу народного депутата України.

Зазначається, що він працюватиме в Комітеті з гуманітарної та інформаційної політики.


13:52 «Деяких міністерств вже не буде», — зазначають народні депутати від «Слуги народу» в кулуарах. Зокрема, не буде міністерства АПК.


13:50 Оголошена технічна перерва для переобладнання системи Рада під коаліцію депутатських фракцій.


13:42 Дмитро Разумков оголошує склад фракцій. Він зазначив, що фракція «Слуга народу» має більшість у Верховній Раді (254 народних депутати), тому має права коаліції згідно зі ст. 83 Конституції.


13:45 Новообрані нардепи опублікували фото із сесійної зали.


13:35 Володимир Гройсман виступив перед Верховною Радою: «Фактично все, що ми зробили, ми зробили разом з українським народом. Сьогодні в цій залі сконцентрована більшість, яка здатна робити швидкі зміни. Хочу побажати успіхів новообраним народним депутатам та новому уряду».

Попередній уряд склав свої повноваження.

Дмитро Разумков повідомив, що попередній уряд продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи нового Кабміну.


13:32 Рада підтримала порядок денний. Втім, деякі депутати кажуть, що в них немає на руках документа, зокрема, нардеп Нестор Шуфрич.

Дмитро Разумков наголосив, що зараз всім роздадуть порядок денний.


13:30 Дмитро Разумков вніс пропозицію, щоб пленарне засідання Верховної Ради працювало до того моменту, поки не буде вичерпано порядок денний, тобто до 18.00.

359 — за, проти — 13, утрималось — 1.


13:25   390 народних депутатів підтримали проект Постанови «Про Тимчасову президію першої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання»:

  1. Обрати Тимчасову президію першої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання у складі таких народних депутатів України:

Разумков Дмитро Олександрович — голова Підготовчої депутатської групи;

Стефанчук Руслан Олексійович — від партії «Слуга народу»;

Іоффе Юлій Якович — від партії «Опозиційна платформа — За життя»;

Кожем’якін Андрій Анатолійович — від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

Забродський Михайло Віталійович — від партії «Європейська солідарність»;

Железняк Ярослав Іванович — від партії «Голос».

  1. Доручити народним депутатам України — членам Тимчасової президії першої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання підписувати акти Верховної Ради України, прийняті до обрання Голови Верховної Ради України.

13:16 Розпочалося перше засідання. Дмитро Разумков повідомив, що ЦВК оголосила переможцями виборів 423 депутата.

Склали присягу та отримали посвідчення 422 народних депутата.

«Прошу реєструватися», — звернувся Дмитро Разумков до нардепів.

За результатами реєстрації картками система «Рада» повідомила, що зареєструвалося 405 народних депутатів України.

Відкрив перше засідання найстарший депутат Юлій Іоффе. Він закликав нову Верховну Раду припинити кровопролиття на Донбасі.


13:10 Представниця партії ВО «Батьківщина» Альона Шкрум склала присягу народного депутата, про що сповістила на своїй сторінці в Facebook.


12:52 Депутат від президентської партії «Слуга народу» Юрій Корявченков (Юзік) висловився щодо роботи в парламенті: «Я отримав посвідчення. Що я можу сказати? Раніше я працював у «Кварталі», а зараз у Верховній Раді».


12:28 Усім народним обранцям вручили на пам'ять подарунковий набір депутата: записник, папку, ручку, посвідчення та значки, Конституцію України, регламент. До того ж кожному нардепу видали пам'ятку про те, як користуватися сенсорною кнопкою під час голосування.


12:10 Голова Офісу Президента України Андрій Богдан радіє початку роботи нової Верховної Ради.


12:00 Голова Державної митної служби Максим Нефьодов привітав новообраних депутатів. 


11:54 Представник партії «Голос» Ярослав Юрчишин на своїй сторінці в Facebook опублікував фото присяги народного депутата.


11:49 Сергію Рудику не бажають видавати картку для голосування та посвідчення, хоча він вже прийняв присягу. Як пояснив в. о. голови апарату ВР, наразі тривають судові процеси та до ВР надійшов лист ЦВК.


11:40 Опублікували графік роботи нового парламенту. Новообрані депутати працюватимуть в Раді три тижні поспіль.


10:55 Частина журналістів не змогла зайти до Верховної Ради.


10:51 Дмитро Разумков отримав посвідчення народного депутата України.


10:44 Депутати отримують картки для голосування.


10:25 Спікер Андрій Парубій зазначив, що до 13 години всі новообрані нардепи мають підписати текст присяги, після чого отримають посвідчення народного депутата.

У засіданні Ради оголошена перерва до 13:00.


10:19 На урочистому засіданні парламенту присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, колишні президенти України Петро Порошенко, Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук, а також чинний президент Володимир Зеленський.


10:15 За традицією на трибуну для зачитування присяги вийшов найстарший за віком парламентарій Юлій Іоффе від «Опозиційної платформи — За життя».


10:09 Андрій Парубій відкрив перше засідання Верховної Ради IX скликання.

Спікер парламенту оголосив хвилину мовчання для вшанування загиблих на Донбасі воїнів.


10:05 В парламенті присутні судді Конституційного Суду України.


09:58 Чотири президенти України прибули до Верховної Ради.


09:44 У сесійній залі триває підготовка до першого засідання Ради 9-го скликання. Депутатам роздали журнали з фотографіями матерів воїнів, загиблих на Донбасі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» публікувала порядок денний першого засідання Верховної Ради ІХ скликання.

Також відомо, що в Раді створять підкомітет із контролю спецслужб.

До того ж, ми писали,що Верховна Рада на своєму першому засіданні працюватиме, поки не вичерпає порядок денний.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки