Генпрокурору нададуть виняткові повноваження для реформування свого відомства

13:20, 18 сентября 2019
Партія влади запевняє, що це тимчасова міра і що інструменти стримування та противаги також будуть задіяні.
Генпрокурору нададуть виняткові повноваження для реформування свого відомства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронних органів більшістю голосів підтримав законопроект №1032 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» та рекомендував парламенту ухвалити його у другому читанні та в цілому.

За словами Владлена Неклюдова, голови підкомітету з питань діяльності органів прокуратури, після першого читання загалом надійшло 197 правок. Чимало з них мали однаковий зміст, тож «дублікати» були відхилені.

Робочою групою, яка опрацьовувала правки, були враховані практично всі побажання генерального прокурора Руслана Рябошапки. Зокрема, йдеться про зміну назви «Генеральна прокуратура» на «Офіс генерального прокурора», утворення обласних та окружних прокуратур замість нинішніх регіональних та місцевих, перетворення Академії прокуратури на трейнінговий центр, скорочення чисельності прокурорів та підвищення їм зарплати, ліквідацію військової прокуратури, а також тимчасове, на півтора роки, припинення прокурорського самоврядування, тобто розформування Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Як зазначив перший заступник голови Комітету Андрій Осадчук (фракція політичної партії «Голос»), серед народних депутатів немає суперечностей в оцінці ситуації та необхідності реформування Генпрокуратури.

«За довгі роки в країні створили потужну правоохоронну структуру, у якої одна вада — вона також має усі ознаки організованого злочинного угрупування. Це треба міняти, але виникає інша небезпека — в надмірних повноваженнях, які ми надаємо генеральному прокурору», — зауважив він.

На думку першого зама, Верховна Рада повинна посилити свою контролюючу функцію, а генпрокурор раз на півроку має доповідати в парламенті про результати своєї роботи та хід реформи.

Присутній на засіданні генеральний прокурор Руслан Рябошапка запевнив присутніх, що його «надмірні» повноваження — це тимчасова міра. Органи прокурорського самоврядування і дисциплінарні комісії за півтора роки будуть створені на новій основі, зміниться і процедура атестації прокурорів. Стане ширшим залучення міжнародних експертів до відбору прокурорів, за прикладом створення Антикорупційного суду. А щодо контролю з боку ВР, Рябошапка хоче розробити КРІ (Key Performance Indicators — система оцінки, яка допомагає визначити досягнення стратегічних цілей), щоб можна було об’єктивно оцінювати роботу прокуратури, а не ходити з доповідями до парламентарів.

«Хочу, щоб до кінця року КРІ було розроблене. Також до нового року планую завершити левову частину організаційної та підготовчої роботи, щоб з першого січня розпочати звітний період у діяльності оновленої прокуратури», — поділився планами генпрокурор.

Він також запевнив, що скарги на діючих прокурорів, які надходили до КДКП, нікуди не подінуться, адже секретаріат комісії продовжить працювати. Потім інформація, що містилася в скаргах, буде перевірена і врахована при переатестації прокурорів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва