Казус податкової міліції: функції служби, яка опинилася поза законом

12:50, 26 сентября 2019
Кабмін затвердив постанову, якою визначив функції податкової міліції.
Казус податкової міліції: функції служби, яка опинилася поза законом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд ухвалив рішення щодо розділення сервісної та правоохоронної функцій Державної податкової служби.

Постановою від 25 вересня 2019 р. №846 передбачено виключення у Державної податкової служби функцій з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інших питань.

Згадані функції у сфері правоохоронної діяльності продовжуватиме здійснювати Державна фіскальна служба, що припиняється у зв’язку з реорганізацією, до завершення здійснення заходів з утворення нового органу з розслідування фінансових злочинів.

При цьому підрозділи податкової міліції, які знаходяться у складі Державної фіскальної служби, продовжують здійснювати свої повноваження та виконувати свої функції. Податкова міліція буде працювати до створення Бюро фінансових розслідувань.

Постанову №846 Кабмін затвердив за поданням Мінфіну. Міністр Оксана Маркарова вважає це правильним, оскільки немає ніякого сенсу зараз переводити в рамках реорганізації частину податкової міліції в нову ДПС без конкурсів, щоб через чотири місяці знову переводити чи звільняти. Крім того, не будуть втрачені поточні справи щодо конвертаційних центрів, операцій з підакцизними товарами та спільних операцій.

Кабмін таким чином розв’язав проблему, яка виникла із реорганізацією ДФС в ДПС. Оскільки переводити податкову міліцію в нову податкову службу не стали (бо вона повинна бути ліквідована), а ДФС зникне назавжди, то ніхто не розумів, що робити з цією службою. Міліціонери залишилися без повноважень, їм навіть заборонили проводити будь-які дії, робити запити, перевірки, дзвінки тощо. Відповідно, на деякий час їхня поточна діяльність зупинилася.

Крім того, народні депутати внесли в Раду законопроект №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який містить деякі положення стосовно діяльності податкової міліції. В тексті законопроекту цю структуру названо податковою поліцією.

Нічого кардинально нового стосовно цієї структури до Податкового кодексу не вноситься, крім вилучення у податківців функції боротьби з корупцією та розповсюдження на податкову поліцію вимог та гарантій, передбачених Законом України «Про Національну поліцію».

Більш цікавим є те, що до цих норм взагалі вносяться зміни, адже податкова поліція вже досить тривалий час фактично знаходиться у стані невизначеності.

Відповідний розділ ХVIII-2 «Податкова міліція» виключений з редакції Податкового кодексу, що набрала чинності з 01.01.2017 року. Водночас ліквідація цього органу передбачена тоді, коли буде ухвалено закон про Бюро фінансових розслідувань.

Фахівці вже неодноразово звертали увагу на те, що ці дві норми суперечать одна одній.

Наразі законопроект про Бюро вже розглядається комітетами Верховної Ради та має великі шанси бути ухваленим. Проте у парламентаріїв є зауваження як до роботи правоохоронних органів, які необхідно врахувати при розгляді законопроекту, так і до самого проекту закону.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати хочуть закріпити в Конституції право Президента призначати директорів ДБР та НАБУ

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва