Заступник міністра юстиції озвучила плани щодо реформи нотаріату

16:58, 10 октября 2019
Дотримання нотаріусами етики будуть контролювати по-іншому: заступник міністра юстиції Ольга Оніщук озвучила плани щодо реформ у нотаріаті.
Заступник міністра юстиції озвучила плани щодо реформи нотаріату
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук озвучила плани щодо реформ у нотаріаті.

«Друзі, розпочинаю поетапно знайомити вас із частиною плану дій по напрямках, які довірені мені Урядом та Міністром. Розпочнемо з нотаріату.

Нотаріат — це якісні та кваліфіковані кадри, які здатні сумлінно виконувати функції, делеговані державою. 6600 нотаріусів на всій території України вчиняють нотаріальні дії, надають адміністративні послуги та можуть надавати низку інших державних сервісів. Від наявності та розвитку якісних кадрів залежить успіх розвитку і вдосконалення системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес.

Отже, що саме плануємо зробити в системі нотаріату протягом 2019-2022 років:

  1. Впровадити Єдиний реєстр нотаріальних дій та електронний нотаріальний архів.
  2. Інтегрувати реєстри та бази даних з електронною системою нотаріату.
  3. Скасувати застарілі рудименти нотаріального діловодства та побудувати нотаріальне діловодство на засадах запровадження нових ІТ-технологій, програм для створення, виготовлення, зберігання, відновлення нотаріально посвідчених документів.
  4. Забезпечити рівномірне розташування робочих місць нотаріусів по території України.
  5. Привести у відповідність до міжнародних стандартів та рекомендацій МСЛН порядку регламентації та контролю за дотриманням нотаріусами правил професійної етики. При цьому орган професійного самоврядування нотаріусів України вживатиме заходів щодо забезпечення найвищого показника дотримання нотаріусами правил професійної етики. Повноваження з питань унормування правил (кодексу) професійної етики передамо за належністю — органу професійного самоврядування нотаріусів України.
  6. Передати окремі повноважень з контролю за організацією та діяльністю нотаріату органу професійного самоврядування нотаріусів. Орган професійного самоврядування нотаріусів як експертне середовище здійснюватиме сертифікацію, перевірку робочого місця нотаріуса, контроль за дотриманням нотаріусами правил професійної етики (кодексу) у повній мірі, контроль за допуском громадян до здійснення нотаріальної діяльності, організовуватиме підвищення кваліфікації нотаріусів, що сприятиме покращенню якості вчинюваних нотаріальних дій та їх безспірності.

Цей план пропонується до обговорення з нотаріальною спільнотою. Обов`язково врахуємо всі обґрунтовані зауваження та пропозиції», — підкреслила Ольга Оніщук.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді