«Поліна» проти насильства: Національна поліція запускає новий проект

17:18, 10 октября 2019
В Україні будуть створені групи реагування для захисту від домашнього насильства.
«Поліна» проти насильства: Національна поліція запускає новий проект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із січня 2019 року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже  декілька вироків за домашнє насильство. 

Незабаром по всій Україні будуть створені групи реагування, які боротимуться виключно з домашнім насильством.

Новий голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що ще 2017 року в Україні в трьох регіонах запустили проект під умовною назвою «Поліна» (абревіатура від «поліція проти насильства»), який мав боротися з домашнім насильством.

Спочатку проект як пілотний працював у Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси та в місті Сєверодонецьку Луганської області. Згодом проект поширили ще на декілька міст, а поліцейські повідомляли, що всього за пів року встигли відреагувати на півтори тисячі випадків насильства в сім’ї.

За словами пана Клименка, наразі «Поліну» хочуть запустити по всій Україні. Задля цього у відомстві створять 45 окремих екіпажів поліції, які отримають спеціальне обладнання. 

«Для більш ефективної роботи потрібна спеціальна підготовка співробітників, оскільки бувають випадки, коли вони не зовсім розуміють, із чим стикнуться. Траплялися ножові поранення від одного з учасників конфлікту, тому що поліцейський не завжди правильно оцінює обставини, коли їде на сімейний конфлікт. А їм там зустрічаються і наркомани, і алкоголіки, і люди з психічними захворюваннями, і просто агресивні. Тому зараз працюємо над цією системою реагування», —– додав він.

Окрім повноцінного запуску «Поліни», в Нацполіції хочуть створити загальнонаціональну базу даних із системою синіх, жовтих і червоних карток — відповідно до рівня насильства в сім’ї.

«Наявність у досьє агресора таких карток для жінки, яка перевищила самооборону, має значно пом’якшувати її провину при розгляді справи», — наголосив Клименко. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС висловилась щодо відповідальності водіїв за порушення ПДР у стані сп’яніння.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді