У Раді пропонують звільняти суддів за скасовані рішення

16:30, 17 октября 2019
Народний депутат подав законопроект, яким передбачається у разі скасування рішення Верховним Судом звільняти суддів попередніх інстанцій.
У Раді пропонують звільняти суддів за скасовані рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 жовтня народний депутат від фракції «Слуга народу» Антон Поляков подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №2271 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів.

Поданим законопроектом нардеп пропонує вдосконалити порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів за винесення неправосудних рішень, скасованих судами вищої інстанції або Європейським судом з прав людини. Адже, на думку автора, будь-які неправосудні рішення судді є надзвичайно небезпечними для суспільства та держави, оскільки, завдаючи шкоди безпосередньо особам, які беруть участь у вирішенні спорів судом, такі рішення одночасно підривають авторитет судової влади, створюють недовіру до неї у суспільстві, девальвують у суспільній свідомості право, законність і справедливість, дискредитують України як державу.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема до ч. 2 ст. 106, встановивши, що скасування або зміна судового рішення має наслідком притягнення судді, який брав участь у його ухваленні, до дисциплінарної відповідальності.

Так, у випадку ухвалення Європейським судом з прав людини рішення проти України народний депутат пропонує вносити подання про звільнення суддів всіх інстанцій, які брали участь в ухваленні рішення, щодо якого було подано скаргу до ЄСПЛ.

Якщо ж рішення попередніх інстанцій буде скасовано або змінено рішенням Верховного Суду, передбачається внесення подання про звільнення всіх суддів першої та апеляційної інстанцій, які брали участь у його ухваленні.

У випадку ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, яким скасовується або змінюється рішення першої інстанції, буде виноситися попередження суддям першої інстанції, які брали участь у його ухваленні. 

При повторному ухваленні неправомірного рішення протягом одного року одним і тим самим суддею передбачається внесення подання про тимчасове (від 1 до 6 місяців) відсторонення його від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації, визначеного органом, що здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів, та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді. Ухвалення такого рішення втретє протягом року одним і тим самим суддею матиме наслідком внесення подання про його звільнення з посади.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що паперовий та електронний документи матимуть однакову юридичну силу.

Також ми писали, що у районних судах відбулися кадрові призначення.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва