Врегулювання спору за участю судді в господарському процесі: коментарі суддів

15:34, 30 октября 2019
Суддя Господарського суду міста Києва надала статистичні дані щодо врегулювання спорів за участю судді.
Врегулювання спору за участю судді в господарському процесі: коментарі суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Врегулювання спору за участю судді відповідно до чинного Господарського процесуального кодексу України проводиться за згодою сторін до початку розгляду справи по суті.

Проведення врегулювання спору за участю судді не допускається у спорах (справах):

- про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом;

- за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство;

- у випадку вступу у справу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Врегулювання спору за участю судді проводиться суддею-доповідачем одноособово незалежно від того, в якому складі розглядається справа. У випадку недосягнення сторонами мирного врегулювання спору за наслідками проведення врегулювання спору повторне проведення врегулювання спору за участю судді не допускається.

Про припинення врегулювання спору за участю судді постановляється ухвала, яка оскарженню не підлягає. Одночасно суддя вирішує питання про поновлення провадження у справі.

Суддя Господарського суду міста Києва Вікторія Джарти надала статистичні дані щодо кількості справ, у межах яких було проведено врегулювання спору за участю судді: «На початку 2018 року справ, в яких було розпочато врегулювання спору за участю судді, було значно більше, ніж на початок 2019-го. Лише 46 процесуальних документів з 319 свідчать про досягнення певного консенсусу, а саме: 28 ухвал про укладення мирової угоди, 9 ухвал про залишення позову без розгляду за заявою позивача, 6 ухвал про закриття провадження у зв’язку з відмовою позивача від позову, 3 рішення — відповідач визнав позовні вимоги у повному обсязі».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про пропозицію робочої групи Комісії з питань правової реформи виключити з КАСУ норми стосовно врегулювання спорів за участю судді.

«Завданням адміністративного судочинства є вирішення судом спорів, і не передбачає нічого іншого, у тому числі врегулювання спорів за участю судді», — зазначили автори змін.  

Пропозиції Комісії з питань правової реформи прокоментувала для «Судово-юридичної газети суддя Господарського суду міста Києва Інна Отрош«Інститут врегулювання спору за участю судді в ГПК впроваджений та фактично працює вже два роки, однак наразі ніякої  реальної життєздатності ще не має. Є певні пропозиції щодо його вдосконалення. Якщо за аналогією брати до уваги пропоновані робочою групою з питань правової реформи зміни в КАСУ, то вважаю, що положення щодо врегулювання спору за участю судді не варто виключати з Господарського процесуального кодексу, але сама процедура потребує вдосконалення для більшої практичної реалізації».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про зміни до ГПК від Президента.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва