Подано законопроект щодо оподаткування експорту олійних культур

14:00, 21 ноября 2019
«Слуги народу» внесли на розгляд Ради законопроект про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо податку на додану вартість операцій з вивезення з України олійних культур.
Подано законопроект щодо оподаткування експорту олійних культур
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Микола Сольський, Олег Тарасов та інші народні депутати з політичної партії «Слуга народу» подали законопроект №2446 «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» було внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано бюджетне відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку. Автори законопроекту №2446 висловлюють позицію, що прийняття цього Закону створило несприятливі, дискримінаційні умови експортерам порівняно з іншими сільськогосподарськими товаровиробниками. На їхню думку, Закон суперечить частині третій статті 42 Конституції  України, відповідно до якої держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, а також не допускає неправомірного обмеження конкуренції.

Після прийняття у травні 2018 року Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» виникла ситуація, коли при експорті одного і того ж товару одні платники ПДВ отримуватимуть його бюджетне відшкодування, а інші — ні.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту закону, безпосередній експорт фактично здійснюють лише великі виробники олійних культур, а малі фермери свій врожай реалізують в Україні посередникам, які його експортують і згідно з прийнятим Законом не матимуть права на відшкодування ПДВ. Через невідшкодування ПДВ посередникам дрібні сільгоспвиробники соєвих бобів та ріпаку не зможуть отримати справедливу ціну за свій врожай. Також посередники-експортери опиняться неконкурентоспроможними на внутрішньому ринку в порівнянні з переробниками олійних культур, тому що відшкодування ПДВ при експорті продуктів їх переробки зберігається.

Таким чином, з Податкового кодексу України планується виключити пункт 63 підрозділу 2 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» наступного змісту:

«Тимчасово звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту:

  • з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД);
  • з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД).

Положення  цього пункту не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільськогосподарськими підприємствами — виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що «Слуги народу» пропонують змінити житлове законодавство.

Крім того, народні депутати планують збільшити ставки екоподатку.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва