КСУ може втратити повноваження висловлювати застереження до законопроектів

10:57, 27 ноября 2019
Ольга Совгиря пропонує вилучити повноваження КСУ висловлювати застереження до положень законопроектів щодо внесення змін до Конституції.
КСУ може втратити повноваження висловлювати застереження до законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат від політичної партії «Слуга народу», постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді Ольга Совгиря виступила ініціатором законопроекту №2472 про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо приведення у відповідність до Конституції України).

Так, законопроектом пропонується виключити із тексту Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» функцію КСУ висловлювати застереження до положень законопроектів про внесення змін до Конституції України.

На думку Ольги Совгирі, «важливість пропонованих у проекті закону змін обумовлена тим фактом, що Розділом XII Конституції не передбачена реалізація вищезазначеної функції та відсутнє відповідне повноваження Конституційного Суду України», — зазначає авторка законопроекту в пояснювальній записці.

Варто зазначити, що, відповідно до Конституції України та Закону України «Про Конституційний Суд України», КСУ вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України.

До повноважень Конституційного Суду України належить вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність) законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України та Кабінету міністрів України, правових актів Верховної Ради АРК. Крім того, КСУ здійснює офіційне тлумачення Конституції України та здійснює інші повноваження, передбачені чинним законодавством.

Нагадаємо, 26 листопада під час пленарного засідання Великої Палати КСУ у справі щодо внесення змін до статті 81 Конституції України постійний представник Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря на запитання судді відмовилася коментувати положення законопроекту №2472.

«Чому цей законопроект відсутній на сайті Верховної Ради, я відповісти не можу. Є встановлений порядок оприлюднення. Я не маю права надавати відповідь на питання щодо суті законопроекту №2472 в межах цього судового засідання», — відповіла Ольга Совгиря.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про поданий законопроект щодо неконституційності оподаткування пенсій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду