Подано законопроект щодо неконституційності оподаткування пенсій

14:30, 22 ноября 2019
Законопроект №2441 запропонований на виконання рішення Конституційного Суду у справі № 1-р/2018.
Подано законопроект щодо неконституційності оподаткування пенсій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради Юлія Діденко, Людмила Марченко (фракція «Слуга народу») та інші подани законопроект №2441 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо неконституційності оподаткування пенсій.

Нагадуємо, що Конституційний Суд України прийняв рішення від 17 лютого 2018 року  у справі №1-р/2018 за конституційними поданнями 48 народних депутатів України щодо невідповідності Конституції України положення абзацу першого підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України (справа про оподаткування пенсій і щомісячного довічного грошового утримання), у зв’язку з цим вказаний абзац перший втратив чинність.

Так, у сфері пенсійного забезпечення справедливим має визнаватися такий підхід законодавця, за якого забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками та призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію у повному обсязі.

У законодавстві про пенсійне забезпечення в Україні таке співвідношення досягається встановленням залежності розміру пенсії від тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу) застрахованої особи, тобто від загальної суми сплачених за застраховану особу страхових внесків протягом всього періоду роботи, що передував призначенню або перерахунку пенсії. Саме тому, на думку Конституційного Суду, запровадження оподаткування пенсії з певного її розміру порушує справедливий підхід, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру.

Як зазначають автори законопроекту, у розділі IV Податкового кодексу України продовжують бути чинними норми, пов’язані з оподаткуванням пенсій, зокрема, абзац другий підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164, підпункт 165.1.1.«е» пункту 165.1 статті 165 та пункт 167.4 статті 167 цього Кодексу. Існування таких норм дозволяє по-різному тлумачити норми Податкового кодексу щодо необхідності оподаткування пенсій. Зокрема, чинні норми пункту 167.4 статті 167 Кодексу вимагають оподатковувати за ставкою 18% перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) понад десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, законопроект спрямований на уникнення неоднозначного трактування норм Податкового кодексу щодо неоподаткування пенсій.

 Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про оприлюднення законопроекту щодо штрафів за викинуту у смітник батарейку.

 Крім того, подано законопроект щодо оподаткування експорту олійних культур.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області