Верховний Суд спростовує заяву Василя Гуменюка стосовно «підробки» печатки Верховного Суду України

16:06, 2 декабря 2019
«Підробка» печатки ВСУ: Верховний Суд заявив, що в. о. голови Верховного Суду України Василь Гуменюк навів неправдиві дані.
Верховний Суд спростовує заяву Василя Гуменюка стосовно «підробки» печатки Верховного Суду України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики в. о. голови Верховного Суду України Василь Гуменюк зробив гучну заяву стосовно, на його думку, кримінального правопорушення, яке полягало у «підробці» печатки Верховного Суду України.

«Була підроблена печатка Верховного Суду України. У мене є моя печатка Верховного Суду України. І є нова, паралельна печатка Верховного Суду України. Ми про це дізналися, коли нам перестали платити заробітну плату. Нам показали документи з цієї «нової» печаткою ВСУ в казначействі. І цю нову печатку свідчить своєю печаткою Верховного Суду Валентина Данішевська, тому її приймають», — сказав Василь Гуменюк.


У відповідь на цю заяву Верховний Суд повідомив «Судово-юридичній газеті» наступне.

«Відповідно до пункту 7 розділу ХІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з дня початку роботи Верховного Суду Верховний Суд України та вищі спеціалізовані суди припиняють свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку.

Верховний Суд України перебуває у стані припинення з 21 червня 2018 року, про що свідчить інформація в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Як видно із листа в. о. голови Верховного Суду України Гуменюка В. І., Верховний Суд України усвідомлює це (лист додається).

Голова ліквідаційної комісії є представником Верховного Суду України як юридичної особи. Тож усі дії, уключаючи виплату заробітної плати суддям і працівникам апарату Верховного Суду України, здійснює ліквідаційна комісія Верховного Суду України.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Верховний Суд визначено головним розпорядником бюджетних коштів за кодом програмної класифікації 055101О «Здійснення правосуддя Верховним Судом».

Згідно з Порядком казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24 грудня 2012 року №1407, Верховний Суд як головний розпорядник бюджетних коштів визначив мережу розпорядників бюджетних коштів. Тож Державна казначейська служба України включила Верховний Суд України до розпорядників бюджетних коштів Верховного Суду в статусі розпорядника нижчого рівня.

Відповідно до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22 червня 2012 року №758, Верховним Судом України було оформлено відповідну картку із зразками підписів, які засвідчено Головою Верховного Суду.

При цьому Верховний Суд не має жодного відношення до виготовлення печатки Верховного Суду України, її перевірки на відповідність та автентичність, так само як і до використання такої печатки, оскільки всі зазначені дії належать до компетенції ліквідаційної комісії Верховного Суду України.

Згідно зі статтею 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України та Вищий адміністративний суд України провадять процедури ліквідації, у зв'язку з чим фінансове забезпечення здійснюється згідно з абзацом другим частини десятої статті 51 Бюджетного кодексу України в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на 2018 рік Верховному Суду.

Зважаючи на викладене, у Державному бюджеті України на 2018 рік видатки Верховного Суду України передбачено саме для завершення процедури ліквідації, які станом на 31 грудня 2018 року становили 60 939,4 тис. грн, у тому числі заробітна плата — 47 355,40 тис. грн.

Оскільки у 2018 році ліквідаційну процедуру щодо Верховного Суду України не було завершено, то статтею 21 Закону України «Про Держаний бюджет України на 2019 рік» визначено, що Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України та Вищий адміністративний суд України провадять процедури ліквідації.

У зв'язку з цим фінансове забезпечення, зокрема, Верховного Суду України здійснюється згідно з абзацом другим частини десятої статті 51 Бюджетного кодексу України в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на 2019 рік Верховному Суду.

Верховний Суд визначено головним розпорядником бюджетних коштів за кодом програмної класифікації 055101О «Здійснення правосуддя Верховним Судом».

Зважаючи на викладене, у Державному бюджеті України на 2019 рік видатки Верховного Суду України передбачено саме для завершення процедури ліквідації, які за 11 місяців 2019 року становлять 26 570,4 тис. грн, у тому числі заробітна плата — 20 007,80 тис. грн», — зазначається у листі Верховного Суду на ім’я головного редактора «Судово-юридичної газети».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки