Чи зараховується час навчання до вислуги років для обчислення стажу служби в поліції: висновок ВС

20:41, 2 декабря 2019
ВС встановив, що час навчання у вищому навчальному закладі не зараховується до вислуги років.
Чи зараховується час навчання до вислуги років для обчислення стажу служби в поліції: висновок ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Час навчання у ВНЗ не зараховується до вислуги років при вирішенні питання щодо обчислення стажу служби в поліції, який дає право на встановлення поліцейському надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки.

Такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду 19 листопада у справі №520/903/19 за позовом до Головного управління Національної поліції у зв’язку з незарахуванням часу навчання позивача у вищому навчальному закладі до стажу служби в поліції.

Обставини справи

Позивач просив зобов'язати відповідача зарахувати до стажу служби в поліції час навчання у вищому навчальному закладі, який дає право на виплату відсоткової надбавки за вислугу років, визначення тривалості додаткової оплачуваної відпустки.

28 березня 2019 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив вимоги позивача.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивач підпадає під коло осіб, на яких розповсюджується дія постанови Кабінету Міністрів України №393, оскільки після закінчення навчання у ВНЗ згідно з направленням на роботу був призначений на офіцерську посаду слідчого Харківського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області з подальшим присвоєнням офіцерського звання «лейтенант міліції».

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду року апеляційну скаргу Головного управління Національної поліції в Харківській області залишено без задоволення.

Відповідач із рішеннями судів не погодився та подав касаційну скаргу, вказавши, що суди безпідставно зарахували до стажу служби в поліції для встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової оплачуваної відпустки час навчання особи _2 у вищому навчальному закладі на підставі постанови Кабінету Міністрів №393.

Висновок ВС

Верховний Суд звернув увагу, що пункт 2 постанови  Кабінету Міністрів України №393 (в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) встановлює, що до вислуги років особам офіцерського складу Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Цивільної оборони України та інших військових формувань, створених Верховною Радою України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, а також особам середнього, старшого і вищого начальницького складу органів внутрішніх справ, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної інспекції техногенної безпеки та Державної кримінально-виконавчої служби України при призначенні пенсій згідно з пунктом «а» статті 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ» додатково зараховується час їхнього навчання (у тому числі заочно) у цивільних вищих навчальних закладах, а також у інших навчальних закладах, після закінчення яких присвоюється офіцерське звання, до вступу на військову службу або призначення на відповідну посаду в межах до п`яти років із розрахунку — один рік за шість місяців.

На думку суддів ВС, пункт 2 Постанови №393 не може бути застосовано при вирішенні питання щодо обчислення стажу служби в поліції, який дає право на встановлення поліцейському надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки в порядку ст. 78 Закону України «Про національну поліцію», оскільки Постанова №393 прийнята на виконання Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ» та може бути застосована для визначення вислуги років  особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ саме у випадку призначення пенсії за вислугу років.

Верховний Суд встановив, що при вирішенні питання щодо обчислення стажу служби в поліції, який дає право на встановлення поліцейському надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки слід застосовувати приписи ч. 2 ст. 78 Закону України «Про національну поліцію», у якій встановлено вичерпний перелік складових (посад, періодів служби) такого стажу служби в поліції, який, зокрема, не містить положень щодо часу навчання у ВНЗ.

Враховуючі обставини справи, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Також ми писали, чи має право суд ухвалити рішення про стягнення коштів в іноземній валюті.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду