Кримінальна відповідальність за керування транспортом у стані сп’яніння відкладається

16:33, 12 декабря 2019
Водіїв у стані сп’яніння ще півроку не будуть притягати до кримінальної відповідальності.
Кримінальна відповідальність за керування транспортом у стані сп’яніння відкладається
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2020 року мав набрати чинності ухвалений Верховною Радою закон про застосування кримінальної відповідальності за керування транспортом в нетверезому вигляді.

Норма щодо відповідальності нетверезих водіїв міститься в прийнятому 22.11.2018 р. Верховною Радою Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (так званий «закон про кримінальні проступки»).

Згідно з ним Кримінальний кодекс України доповнений новою статтею 286-1, за змістом якої керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, тягне кримінальну відповідальність.

Кримінальна відповідальність передбачає значні штрафи з можливістю позбавлення права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Проте вищезазначена норма не набере чинності у строк, який був запланований.

Справа у тому, що 10.12.2019 Верховною Радою було ухвалено Закон про внесення змін до Розділу ІІ «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію).

Цим Законом набрання чинності закону про кримінальні проступки було перенесено на 1 липня 2021 року.

Відповідно, і статті 286-1 КК запрацює лише з цієї дати. Тому кримінальна відповідальність за керування транспортом у нетверезому вигляді відкладається ще на півроку.

Щоб закон про кримінальні проступки запрацював, необхідно провести величезну роботу.

Народний депутат України Владлен Неклюдов пояснив, що поки що немає Офісу Генерального Прокурора, а відтак — немає тієї юридичної особи, яка замовить тендер на зміни до ЄРДР.

За словами Голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, з’ясувалося, що Генеральна прокуратура України не змінила налаштування Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог нового закону. Для визначення виконавця такого завдання Генеральна прокуратура повинна оголосити тендер. Але цей процес загальмувався внаслідок реформи прокуратури, оскільки для проведення тендеру необхідно змінити розпорядника ЄРДР з Генеральної прокуратури України на офіс Генерального прокурора. Останнє станеться лише 1 січня 2020 року.

Крім того, недостатньо підготувалися для роботи з новим законом правоохоронці. Так, працівники Національної поліції не всі пройшли відповідну підготовку, адже розглядати протоколи будуть не тільки слідчі, але також інші особи: дільничні поліцейські, поліцейські офіцери громади, дізнавачі.

Водночас необхідно внести технічні зміни до значної кількості законів, щоб змінити термін «злочин» на «кримінальне правопорушення». Прикладом таких законів є закони «Про судоустрій і статус суддів» (№2484 від 21.11.2019), Податковий кодекс України (проект №2485 від 21.11.2019); Митний кодекс України (проект №2486 від 21.11.2019); Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» (проект №2483 від 21.11.2019); Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України (проект №2487 від 21.11.2019).

Раніше Денис Монастирський прокоментував законопроект про відповідальність злодіїв в законі.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва