З’явився текст законопроекту про державні некомерційні підприємства

13:52, 21 декабря 2019
Депутати пропонують зміни до закону про управління об’єктами державної власності та Кодексу України з процедур банкрутства.
З’явився текст законопроекту про державні некомерційні підприємства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№2623) від 18 грудня, розроблений групою депутатів від фракції «Слуга народу»: Дмитром Гуріним, Михайлом Новіковим, Дмитром Наталухою, Андрієм Костіним та В’ячеславом Медяником. Головним комітетом визначено Комітет з питань економічного розвитку.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що його метою є забезпечення комплексного та своєчасного реформування системи охорони здоров’я України задля створення в Україні мережі державних та комунальних закладів охорони здоров’я з достатнім рівнем самостійності для здійснення ефективного і своєчасного медичного обслуговування населення.

Зокрема, народні обранці пропонують встановити нову організаційно-правову форму — державне некомерційне підприємство (ДНП) для галузей економіки, в яких здійснюється господарська діяльність без мети одержання прибутку та існує соціальна направленість діяльності. Відповідно пропонується внести зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я та Закону України «Про управління об’єктами державної власності» з метою можливості реорганізації державних закладів охорони здоров’я у державні некомерційні підприємства, які не відраховують дохід на користь держави, та забезпечити реорганізацію шляхом спрощення процедури і внесення змін до частини четвертої статті 104 Цивільного кодексу України.

Законопроект доповнює Господарський кодекс України  2003 pоку статями 75-1 та 75-2.

Стаття 75-1 дає вичерпний перелік поняттю, ознакам та правам ДНП. Зокрема, воно створюється з метою досягнення соціального ефекту, без мети одержання прибутку, за рішенням уповноваженого органу, який і формує капітал. Його майно закріплюється за ним на праві оперативного управління тощо.

Стаття 75-2 регулює особливості діяльності державних некомерційних підприємств. Зокрема, основним плановим документом ДНП є фінансовий план, відповідно до якого підприємство отримує доходи і здійснює видатки. Його зобов’язані затвердити до 1 вересня року, що передує плановому. За несвоєчасну подачу плану посадові особи несуть адміністративну відповідальність. У разі зміни керівника ДНП обов'язковим є проведення ревізії фінансово-господарської діяльності.

До Закону України «Про управління об’єктами державної власності» та Кодексу України з процедур банкрутства пропонується внести поняття «ДНП» до статей 3, 11-1 та 2 частин 4, 5 відповідно.

Основи законодавства України про охорону здоров’я пропонується змінити таким чином: у статті 16 поняття «казенні» замінити на «державні некомерційні». А також прописати, що комунальні заклади можуть утворюватися та функціонувати як спільне комунальне підприємство, в порядку, передбаченому Законом України «Про співробітництво територіальних громад». А також доповнити нормами, які вказують, що заклади охорони здоров’я можуть бути реорганізовані за рішенням власника або уповноваженого органу управління.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту про скасування Господарського кодексу №2635 від 19.12.2019 під назвою «Проект закону про внесення змін і доповнень до деяких законів України з метою вдосконалення цивільного законодавства».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва