Відсоток помилок апеляцій із залишенням ВС рішення суду першої інстанції без змін — мінімальний, — Роман Бойко

11:00, 2 января 2020
Апеляційні суди, безсумнівно, з успіхом впораються з роллю суду, який приймає остаточне рішення у справі, — вважає член Комісії з питань правової реформи при Президенті України, суддя Господарського суду міста Києва Роман Бойко.
Відсоток помилок апеляцій із залишенням ВС рішення суду першої інстанції без змін — мінімальний, — Роман Бойко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наразі готується до ухвалення у другому читанні законопроект №2314 стосовно змін до процесуальних кодексів — ГПК, ЦПК та КАСУ. Відповідні поправки щодо нього нещодавно розглядав підкомітет Комітету ВР з питань правової політики.

Член Комісії з питань правової реформи при Президенті України, суддя Господарського суду міста Києва Роман Бойко в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповів, чи достатньо наразі умов для того, щоб апеляційні суди взяли на себе відповідальність ставити крапку в більшості спорів і чи проводився аналіз якості відправлення правосуддя апеляційними судами, а також — чи доцільно було передати апеляційним судам право вирішувати питання допуску справ до касаційного провадження.

«На мій погляд, абсолютно безпідставно говорять про неготовність апеляційних судів до розгляду спорів або про незавершеність реформи цих судів, що в тому числі знайшло своє відображення у висновку Венеціанської комісії по Закону №193.

Такі звинувачення зумовлені виключно критикою законопроекту №1008.

По-перше, переважна більшість суддів апеляцій пройшли оцінювання, створені нові апеляційні суди, суддів переведено в такі суди, тобто в цій частині судова реформа 2016 року виконана в повному обсязі, й абсолютно незрозумілі вислови щодо потреби додаткового реформування.

По-друге, під час підготовки законопроекту №2314 ми встановили, що минулого року суди апеляційної інстанції скасували/змінили 10,9%, 46,7%, 32%, 8,4% від переглянутих судових актів — відповідно, у господарському/цивільному/адміністративному/кримінальному судочинстві.

Відсоток помилок апеляцій із залишенням ВС без змін рішення суду першої інстанції — мінімальний. Це свідчить про ефективність роботи апеляційних судів.

По-третє, суди апеляційної інстанції демонструють темпи провадження в середньому більше 100%. Показник «темпи провадження» показує кількість розглянутих звернень по відношенню до нових, що надійшли.

Отже, має місце зменшення строків апеляційного провадження та зменшення кількості апеляційних скарг на судові рішення місцевих судів, а тому вважаю, що апеляційні суди, безсумнівно, з успіхом впораються з роллю суду, який приймає остаточне рішення у справі.

Якщо йдеться про доукомплектування деяких судів, то це одна річ, якщо про якусь нову реформу апеляційних судів — то я категорично проти, оскільки вважаю, що суди апеляційної інстанції потрібно залишити у спокої та надати можливість працювати.

Передача на вирішення апеляцій питання допуску касаційних скарг є передчасною, законопроектом №2314 передбачена модель такого допуску, і необхідно небагато часу для початку її впровадження», — зазначив Роман Бойко.

Детальніше читайте у повній версії інтерв’ю.

Як змінився після доопрацювання законопроект №2314 в частині положень ГПК та ЦПК, раніше писала «Судово-юридична газета».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси