Як потрапити на найвищі посади державної служби: експерти діляться досвідом

18:10, 21 января 2020
У Національному агентстві України з питань державної служби презентували корисні ідеї для проходження на роботу до державних органів.
Як потрапити на найвищі посади державної служби: експерти діляться досвідом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В актовому залі приміщення Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) відбулася перша відкрита зустріч «Конкурсна процедура на топ-посади державної служби: просто про складне», на якій перед журналістами та кандидатами на посади категорії «А» виступили голова НАДС Олександр Стародубцев, радник прем'єр-міністра України та засновник HR GOV Club Світлана Котляревська, координатор проекту Help Desk — бази знань кандидата на державну службу Катерина Горошко.

У вступній доповіді Олександр Стародубцев у філософській манері виклав своє бачення менталітету українців, причини стагнації нашого суспільства та кризи. Також він наголосив на браку гуманітарних знань, адже у нас «знають, як сконструювати ракету, яка здатна знищити половину світу, але не знають, навіщо це робити». Складовою частиною цієї гуманітарної моделі і є реформа державної служби.

Катерина Горошко детально розповіла усім присутнім про нові зміни у процесі відбору на посади категорії «А» (голови виконавчих органів влади та їх заступники).

Відбір відбувається у два етапи: теоретичний (проходження тестів) та співбесіда. На співбесіді професійні якості кандидата визначають сім осіб. Для контролю й унеможливлення корупції до співбесід будуть допускати представників громадських організацій. З 31 грудня 2019 року документи на посаду подаються виключно онлайн. Актуальні вакансії можна переглянути тут. Не вимагається сертифікат про рівень знання української мови. Втім, при відборі на посаду потрібно буде пройти тест на рівень знання іноземної мови (французької, англійської). Якщо кандидат має сертифікат про рівень знання іноземної мови, він може додати його до документів, які він подає онлайн на сайті, — за це він отримає додаткові бали, однак іспит все одно доведеться скласти.

«Кандидатам на посаду варто уважно слідкувати за подачею документів. Причому часто люди не дотримуються процедури, бо не уважні. Зокрема, не можна надсилати документи після дедлайну. Якщо кандидат допустив помилку, він може ще раз відправити документи, тоді комісія розгляне останній варіант. Все це можна робити до фінальної дати, яка вказана в умовах проведення конкурсу», — відзначила координаторка.

Також вона вказала на важливість заповнення декларації, про що чимало кандидатів забувають. При цьому декларацію варто заповнювати до відправки документів. Декларацію можна подати тут.

Далі схематично подано увесь процес відбору на Нову державну службу. Графічні матеріали люб’язно надані Катериною Горошко.

 

 

 

 

 

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НАДС запустило в дослідну експлуатацію інформаційну систему управління людськими ресурсами PoClick.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде